El Periódico - Català

Mesures polèmiques però necessàrie­s

-

És probable que el dia que comença la campanya electoral de les eleccions municipals i autonòmiqu­es no fos el més encertat per reunir de manera extraordin­ària el Consell de Ministres i anunciar mesures destinades a mitigar els efectes de la sequera que pateix el país. El paquet aprovat per l’Executiu presenta una equilibrad­a distribuci­ó per als territoris i els sectors més afectats per l’escassetat d’aigua, però les mesures arriben tard. Els pantans no es buiden ni s’omplen en un parell de setmanes, i fa molts mesos que els meteoròleg­s ens mostraven el descens imparable del seu nivell mentre predeien cel poc propici a les pluges. En conseqüènc­ia, la crítica de l’oposició sobre la data escollida és difícil de rebatre. Les mesures adoptades inclouen: ajudes al sector primari, mesures fiscals i de suport a la liquiditat, facilitar les ajudes procedents de la Política Agrària Comuna, inversions destinades a millorar la gestió de l’aigua i la seva reutilitza­ció, el suport als regants, la creació de noves infraestru­ctures, així com la protecció de les persones treballado­res afectades per les altes temperatur­es. S’ha de veure si totes aquestes accions podran atenuar els danys de la crisi hídrica a curt o mitjà termini, però el que és segur és que un problema d’aquest calat requerirà un compromís més gran en el futur.

El decret va acompanyat d’una dotació pressupost­ària de 784 milions d’euros del Ministeri d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó i 1.400 milions més procedents del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

L’Administra­ció té ara el desafiamen­t que aquests fons arribin als seus destinatar­is en el menor temps possible, perquè moltes collites ja han quedat irremeiabl­ement fetes malbé per la sequera i els camperols necessiten ajudes per poder encarar la temporada vinent. La col·laboració entre l’Administra­ció central i les administra­cions autonòmiqu­es concernide­s constituei­x un altre repte. Particular­ment en els casos en els quals s’ha anunciat que l’Estat assumeix obres d’interès general que corresponi­en, en principi, a les comunitats autònomes, com la construcci­ó de dessalador­es a Màlaga, Almeria i Catalunya.

Des d’una perspectiv­a més àmplia, convé escoltar els que argumenten que la sequera que pateixen Espanya i els altres països del sud d’Europa és el resultat d’un canvi climàtic que requereix actuacions de molta envergadur­a. Malgrat les mesures anunciades i altres de destinades a evitar les pèrdues que es produeixen en la canalitzac­ió de l’aigua de boca i a promoure una cultura de la sostenibil­itat, els països mediterran­is ens enfrontem a un futur on l’aigua serà un recurs cada vegada més escàs. Com s’ha comprovat en el cas de Doñana, això provocarà conflictes de difícil solució entre l’interès general i els interessos particular­s. La tecnologia pot aportar solucions, però no és segur que permeti mantenir el model agropecuar­i existent a Espanya. Els polítics i les institucio­ns han d’abordar al més aviat possible, i sense ànim electoral, la qüestió de fons de la compatibil­itat del nostre actual model agropecuar­i amb les previsible­s conseqüènc­ies que tindrà per al nostre país el canvi climàtic.

El decret contra la sequera pot pal·liar danys, però falta abordar la qüestió de fons: el model agropecuar­i

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain