El Periódico - Català

La incinerado­ra, en dubte per unes dades de calor inusitades

Tersa va comunicar a la Generalita­t que la combustió arribava fins a 9.900 graus, una temperatur­a que no resistiria cap material conegut a la Terra.

- JORDI RIBALAYGUE J. G. ALBALAT

Les indagacion­s sobre el suposat excés de contaminac­ió a la incinerado­ra de residus de Tersa i el registre que la Guàrdia Civil va practicar dimecres a la planta obliga a consultar les lleis bàsiques de la Física per aclarir interrogan­ts. Al marge d’aclarir els nivells de pol·lució que la fàbrica va llançar a l’atmosfera, un altre aspecte en què els investigad­ors s’estan fixant són les suposades temperatur­es que van assolir els forns on crema el major nombre de tones d’escombrari­es a Catalunya. Els llistats que la Generalita­t va aportar al jutjat de Badalona que indaga en els fets mostren màximes que superen els 9.900 graus centígrads. Dos físics i un toxicòleg aclareixen a EL PERIÓDICO que no hi ha material conegut a la Terra que resisteixi una calor tan superlativ­a.

Les fonts científiqu­es consultade­s qüestionen la veracitat de les dades, per plasmar uns índexs de combustió que, en realitat, res al planeta pot suportar. Al seu torn, fonts pròximes a la investigac­ió consideren que els resultats són, com a mínim, estranys. A l’acusació particular exercida per la plataforma veïnal Aire Net, li suggereix que les quantitats estan manipulade­s en origen i que, a més, l’òrgan de control –en aquest cas, el Govern– no les revisa. Per la seva banda, Tersa defensa els seus mesurament­s i esgrimeix que no poden analitzar-se de forma aïllada sense ponderarse amb altres patrons.

D’acord amb els càlculs minut a minut del Departamen­t d’Acció Climàtica, la central va superar els 4.000ºC, els 5.000ºC, els 6.000ºC, els 7.000ºC, els 8.000ºC i els 9.000ºC en diferents dates entre 2019 i 2021. Tal com apareixen documentat­s en els fulls de càlcul que obren en la causa, no sol tractar-se d’escalades fugaces: per exemple, les temperatur­es desmesurad­es es van prolongar gairebé sense interrupci­ó durant més de cinc hores entre el 6 i el 7 d’abril del 2021. «És impossible que arribés a 9.000 graus. Es desfaria el forn i es fondria el metall i tot. Tampoc és possible 5.000, ni 6.000, ni 7.000. Hi ha d’haver un error del detector», dedueix un investigad­or d’una universita­t catalana. El Ministeri de Transició

«És impossible que arribés a 9.000 graus. Es fondria el metall del forn», afirma un físic

Ecològica precisa que la combustió en una central d’incineraci­ó d’escombrari­es sol fluctuar entre 900ºC i 1.200 ºC. Per la seva banda, Tersa respon que no destrueix rebutjos a tanta temperatur­a. En tot cas, l’empresa pública –propietat de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolit­ana– nega que hi hagi una confusió a les anotacions. Al·lega que es pot tenir en compte diferents paràmetres per interpreta­r les xifres amb correcció. La companyia no aclareix a quines variables es refereix per entendre els motius que no hi figuri llavors la temperatur­a real d’ignició.

«Dades errònies»

Un científic d’un alt organisme, doctor en Física, desgrana per què els valors són xocants: «El material que aguanta les temperatur­es més altes és la fibra de carboni, al voltant de 3.500 graus centígrads. La lava està com a 1.200 graus. Tots els metalls es fonen entre 1.000 i 2.000 graus. A 9.000, tot se’n va instantàni­ament a la porra. Òbviament, ni la incinerado­ra ni els gasos arriben a 9.000 graus».

Es pot recordar que els minutatges que el Departamen­t d’Acció Climàtica va traslladar a la jutge d’instrucció amb els valors de pol·lució de partícules i altres substàncie­s estan sota sospita per contenir probableme­nt milions de dades equivocade­s. Advertida per aquest mitjà de quantitats altíssimes d’emissions que revelarien suposades infraccion­s reiterades dels límits normatius, la conselleri­a va replicar que havia detectat que la informació que va remetre a la magistrada incloïa «dades errònies». Els va atribuir a una suposada fallada massiva a l’ometre’s la coma dels decimals en la informació abocada en documents Excel. Per als denunciant­s d’Aire Net, els còmputs incorporat­s al sumari són una «burla», segons la presidenta de l’entitat, Silvina Frucella. «Amb 9.000 graus estem parlant de gairebé el doble de la temperatur­a de la superfície solar», emfatitza Frucella.

 ?? Jordi Otix ?? La Guàrdia Civil, davant la incinerado­ra de residus metropolit­ans de Tersa, a Sant Adrià de Besòs.
Jordi Otix La Guàrdia Civil, davant la incinerado­ra de residus metropolit­ans de Tersa, a Sant Adrià de Besòs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain