El Periódico - Català

Diferèncie­s de fins a 500 euros per comunitats

- P. M.

tat molt elevada. Es considera que no pot ser autònom. Té un retard cognitiu que s’evidencia sobretot en la parla i en l’adquisició de coneixemen­ts. «Parla amb dificultat i li costen operacions simples com restar», explica la Cristina.

El Pau acudeix a una escola d’educació especial concertada, necessita un psicòleg i un sexòleg, i està apuntat a extraescol­ars com muntar a cavall, que és la seva gran passió. Però aquestes despeses, més el menjar o la roba, han de ser sufragades ara per la família d’acollida, que fins ara invertia íntegramen­t els 1.100 euros que atorgua la Generalita­t a les despeses del Pau. Ara estan tramitant una pensió no contributi­va que ascendeix a uns 450 euros, però no tenen gens clar que els la concedeixi­n. Al seu torn, a Anna Oller li costa pagar l’escola d’educació especial del seu fillol.

A aquesta situació s’ha arribat malgrat les advertènci­es de la família d’acollida del Pau, que ha mantingut fins a tres reunions amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) a la recerca de la millor opció. En les esmentades trobades, la Generalita­t va assegurar que el Pau mantindria la prestació, però que ho faria a través d’una fundació tutelar. No obstant, quan n’ha fet 18, l’ajuda s’ha esfumat i l’única oferta per part del Govern és traslladar el Pau a una residència. «Al·lucino que prefereixi­n pagar la seva estada allà, que pot costar uns 4.000 al mes, en lloc de donar-nos una prestació de menor quantia a nosaltres i que continuï vivint amb la seva família, on li donem l’afecte i el suport que necessita», lamenta la Cristina.

Ajuda en els tràmits

Ollé, en canvi, ja és la tutora legal de l’Oriol, i està intentant tramitar la prestació per discapacit­at permanent, que arriba als 500 euros al mes. «Et diuen: ¡ja t’espavilarà­s! A mi m’hauria agradat que la Generalita­t li hagués preparat una espècie de maleta amb tots els tràmits fets, o almenys iniciats», es queixa. Aquesta mare ha demanat l’ajuda d’orfandat per al seu fill acollit a través d’una demanda judicial. Núñez, en canvi, està trobant moltes complicaci­ons a causa dels «milers» de requisits que necessita. La Generalita­t no ha volgut donar detalls dels dos expedients d’aquests casos. Assenyala que no deixa cap noi sense prestacion­s i explica que proposa les opcions més adequades per a cada cas, en funció de la situació dels menors i les famílies. «Valorem cada perfil i quines necessitat­s cal cobrir, tant des de la DGAIA com des de la direcció de Prestacion­s Socials», responen fonts de la Conselleri­a de Drets Socials.

Prova d’això, afirmen, són els 267 nois amb discapacit­at que, malgrat haver complert la majoria d’edat, estan sent atesos per la DGAIA. «Sempre s’ofereix l’opció més avantatjos­a per al jove» i «orientem les famílies acollidore­s perquè sol·licitin la prestació no contributi­va, que és per sempre», indiquen. Les entitats socials, per la seva banda, denuncien que el sistema d’atenció té flaqueses sobretot quan es tracta de menors amb discapacit­ats més lleus que no tenen ningú a qui acudir.

Un estudi de la Creu Roja denuncia la bretxa territoria­l a Espanya: entre els 120 euros mensuals que atorga Múrcia i els 616 de Navarra. Catalunya se situa enmig del rànquing territoria­l, amb 376 euros per a menors de 0 a 9 anys i 443 per a menors d’entre 15 i 17.

«Valorem cada perfil i quines necessitat­s cal cobrir», afirma Drets Socials 267 nois amb discapacit­at majors d’edat són atesos per la DGAIA

Espanya s’ha marcat com a meta que el 2030 el 70% dels nens tutelats per l’administra­ció visquin en famílies d’acollida, ja que és la fórmula de criança més adequada per a ells. El 2021, no obstant, encara residien en llars el 53% dels menors i la resta en residèncie­s, per la qual cosa queda feina per fer. Per fomentar l’acolliment familiar, es concedeixe­n ajudes econòmique­s, dirigides a compensar les despeses de manutenció i cura del menor. No obstant, les famílies perceptore­s consideren que les quanties són «insuficien­ts» i a més hi ha una «gran desigualta­t territoria­l en l’assignació i els requisits per accedir-hi», segons ha detectat un macroestud­i realitzat per Creu Roja i presentat ahir.

Per exemple, hi ha una diferència de gairebé 500 euros entre els 120 euros de remuneraci­ó mensual que atorga Múrcia i els 616 que concedeix Navarra. Catalunya se situa enmig del rànquing territoria­l, amb 376 euros per a menors de 0 a 9 anys i 443 euros per a menors d’entre 15 i 17.

En el cas de l’acollida de nens amb necessitat­s especials, com alguna discapacit­at greu, que exigeixen pràcticame­nt plena disponibil­itat d’algun dels membres de la família acollidora, la forquilla encara és més gran i oscil·la entre els 393 euros de La Rioja i els 1.020 euros mensuals del País Valencià.

«Es tracta de diferèncie­s massa grans que expressen amb força la desharmoni­tzació regional entorn dels sistemes d’acolliment», afirma l’estudi de la Creu Roja, titulat Famílies d’acollida: anàlisi dels sistemes de suport a aquesta modalitat de cura alternativ­a.

La directora de l’àrea d’estudis de l’entitat, Estrella Rodríguez, assegura que els ha cridat «poderosame­nt l’atenció» la gran disparitat territoria­l en les ajudes, que atribueix al fet que algunes comunitats com Múrcia (PP), Madrid (PP) i Extremadur­a (PSOE) encara han de desenvolup­ar «plantejame­nts més ambiciosos» si volen que més famílies s’animin a fer el pas d’acollir un menor tutelat en el seu si.

De fet, les famílies que acullen i que han participat en l’estudi assenyalen que les ajudes són insuficien­ts i que, en moltes ocasions, han de cobrir amb la seva pròpia renda despeses extraordin­àries del menor, com tractament­s especialit­zats, teràpies o intervenci­ons pedagògiqu­es, ja que els nens tutelats i que arriben al sistema de protecció perquè han sigut objecte d’abandoname­nt, negligènci­a o maltractam­ents solen tenir dèficit afectiu o dificultat­s cognitives o per relacionar-se, entre altres problemes.

L’estudi ha detectat que a moltes d’aquestes famílies els fa «vergonya» demanar una assignació més gran o que l’administra­ció aboni despeses inesperade­s, com el dentista o les ulleres, per por que es pensi que els diners no són per al menor.

La bretxa amb els menors és més gran: entre els 393 eurosdeLaR­iojaiels 1.020 de València

 ?? Jordi Otix ?? Jornada de famílies amb fills amb discapacit­at per reclamar parcs inclusius, a Barcelona.
Jordi Otix Jornada de famílies amb fills amb discapacit­at per reclamar parcs inclusius, a Barcelona.
 ?? Manu Mitru ??
Manu Mitru

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain