El Periódico - Català

Alteracion­s externes afavoreixe­n l’aparició del càncer de pàncrees

Un estudi per ajudar a detectar i prevenir aquests tumors revela que les mutacions de l’ADN només expliquen part del desenvolup­ament de la malaltia. En el treball hi ha participat l’IRB Barcelona.

- PATRICIA MARTÍN

Tot i que la taxa de supervivèn­cia del càncer de pàncrees ha augmentat, continua sent el més letal. Només el 12% dels malalts sobreviuen als cinc anys perquè quan es descobreix sol ser molt tard. Per això la recerca se centra a esbrinar què provoca que les cèl·lules es converteix­in en cancerígen­es, amb l’objectiu de trobar teràpies en fases més primerenqu­es.

Un dels estudis preclínics que ha donat els resultats més esperançad­ors, publicat ahir a la revista Science, l’ha desenvolup­at la metge espanyola Direna Alonso-Curbelo, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), juntament amb col·legues del Memorial Sloan Kettering Cancer Centre (MSKCC) de Nova York. La recerca revela que les mutacions en l’ADN que són causes ja estudiades en el càncer –en concret, la mutació de l’oncogèn KRAS és freqüent en tumors al pulmó, el colorectal i el de pàncrees– només expliquen una part del desenvolup­ament de la malaltia. Han d’aparèixer factors externs com, per exemple, una lesió dels teixits que causi inflamació, cosa que modifica la identitat de les cèl·lules i l’entorn i afavoreix l’aparició i la progressió del tumor. Al pàncrees, aquesta «lesió tissular» la pot causar, per exemple, una pancreatit­is.

Combinant models de ratolí modificats genèticame­nt amb mètodes computacio­nals a fi d’estudiar la capacitat de mutar de les cèl·lules, s’ha descobert que en aquest càncer les modificaci­ons cel·lulars i de l’entorn es comencen a produir ràpidament, entre 24 i 48 hores després que es produeixi la lesió, i de manera predictibl­e.

Com a conseqüènc­ia, la capacitat d’algunes cèl·lules –amb l’oncogèn KRAS mutant– de comunicar-se amb altres cèl·lules augmenta enormement. «Les precancero­ses adquireixe­n la capacitat d’enviar i rebre més senyals que una de normal», explica Dana Pe’er, una de les autores de l’estudi. «Això no és aleatori: està estructura­t. S’observen els mateixos patrons una vegada i una altra quan es fan els experiment­s en ratolins diferents».

L’estudi es caracterit­za per l’ús d’innovació computacio­nal. «Vam haver d’inventar mètodes nous per respondre a preguntes que no se solen plantejar sobre plasticita­t, comunicaci­ó cèl·lula a cèl·lula i progressió tumoral», afegeix. L’avenç suposa, a més, la culminació d’una línia investigad­ora iniciada per Alonso-Curbelo que detalla mecanismes epigenètic­s, és a dir, canvis que activen o inactiven els gens sense canviar l’ADN, pels quals la inflamació afavoreix l’aparició del càncer.

Nou full de ruta

L’estudi «proporcion­a un nou full de ruta que pot ajudar a desenvolup­ar estratègie­s per detectar o fins i tot prevenir tumors pancreàtic­s abans que arribin a fases avançades», segons el doctor Scott Lowe, membre del Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Comprendre com les xarxes de comunicaci­ó entre cèl·lules n’impulsen l’inici és prometedor per al desenvolup­ament de teràpies que bloquegin o alenteixin la progressió primerenca i fins i tot la malaltia avançada», afegeix.

Dimecres es van publicar els primers resultats d’un assaig clínic amb 16 voluntaris que ha demostrat que una vacuna experiment­al d’ARN missatger retarda la recaiguda per càncer de pàncrees.

■ mpox «Em complau declarar que l’mpox ja no és una emergència internacio­nal, però, com amb la covid, no significa que hagi deixat de ser un desafiamen­t per a la salut pública, va destacar Tedros, que va assenyalar que «el virus encara afecta comunitats de totes les regions, sobretot l’Àfrica», on la malaltia és endèmica.

 ?? ?? Un futur detector de les mutacions.
Un futur detector de les mutacions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain