El Periódico - Català

Els Mossos estudien el possible intent de suïcidi d’una menor

Una adolescent de 12 anys que estava en tractament psicològic va caure ahir des d’un segon pis a Maçanet de la Selva.

- HELENA LÓPEZ EVA BATLLE

Finalment els professors no hauran d’acudir als seus centres de treball els quatre primers dies de juliol. En la reunió amb els sindicats feta ahir, el Departamen­t d’Educació va fer marxa enrere en la proposta plantejada a l’última taula l’abril passat. La idea de la conselleri­a de fer treballar presencial­ment els professors la primera setmana de juliol tenia per objectiu –van explicar els seus promotors al seu dia– donar-los temps per preparar el curs 2023-2024, ja que l’avançament de l’inici del calendari escolar [començarà el dia 6 de setembre a infantil primària i ESO] deixa només tres dies de marge al professora­t abans de l’arribada dels alumnes als centres [aquest any el dia 1 de setembre cau en divendres i el curs comença el dimecres següent].

Oposicions

«Utilitzare­m altres eines [per organitzar el curs vinent] si és que fa falta», va explicar la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, que, després de la reunió de la taula sectorial que va aprovar els documents d’organitzac­ió i gestió de les escoles per al 23-24, va insistir que el calendari serà el ja anunciat. Gomà va atribuir aquest canvi d’opinió al procés d’oposicions que hi ha en marxa fins a finals del 2024; i és que aquest mes de juliol hi haurà 300 tribunals en els centres educatius. L’acord, va dir la secretària general d’Educació, «dona oxigen a unes escoles que estan molt sobrecarre­gades en un estiu complicat pel procés d’estabilitz­ació de funcionari­s més enorme que s’ha fet a la història, amb un concurs d’oposició amb més de 300 tribunals als centres». La secretària general d’Educació va argumentar també que hi ha més de 35.000 persones opositores i els centres no tindran totes les plantilles estabilitz­ades a 1 de juliol.

El calendari escolar serà el presentat a finals de març. Mentre infantil, primària i secundària començaran el dia 6 de setembre, l’alumnat d’educació postobliga­tòria (FP, Batxillera­t i ensenyamen­t profession­al d’arts plàstiques i disseny) ho faran el 12 de setembre. La resta d’estudis (escoles d’adults i escoles oficials d’idiomes), el 18 de setembre.

Una nena de 12 anys es va precipitar aquest dimecres des d’un segon pis a Maçanet de la Selva i va ingressar en estat crític a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Els Mossos d’Esquadra investigue­n el succés, d’entrada, com un possible intent de suïcidi. La policia descarta que el motiu que va fer que la nena es llancés fos que patís assetjamen­t escolar.

Els fets van passar en una vivenda de l’avinguda de Catalunya i, a més dels Mossos de la comissaria de Santa Coloma, el sinistre també va obligar a mobilitzar la policia local de Maçanet de la Selva i el SEM. Cap a dos quarts de set de la tarda diversos testimonis van alertar que havia caigut una nena d’un segon pis ubicat en aquesta avinguda cèntrica, situada davant l’antic cementiri de Maçanet, segons va avançar la cadena SER. Aquest fet ha commociona­t els veïns de la zona.

La menor va caure d’unes golfes que es troben a la part més alta del segon pis de la vivenda. Va quedar inconscien­t a terra i va ser traslladad­a pel SEM a Barcelona amb l’helicòpter medicalitz­at. Tot i que inicialmen­t va ser evacuada a la Vall d’Hebron en estat crític, ahir ja estava estable dins de la gravetat, amb ferides serioses sobretot a les extremitat­s.

La menor estudia primer d’ESO a l’institut de Maçanet de la Selva i és del municipi. L’ajuntament ha activat els serveis socials i també ha alertat l’institut dels fets. La menor estava actualment en tractament psicològic, ja que anteriorme­nt s’hauria intentat treure la vida, segons va explicar l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras. Va afegir, igual que van assenyalar els Mossos, que d’entrada la nena no vivia una situació d’assetjamen­t a l’institut.

Protocols activats

L’Ajuntament de Maçanet de la Selva ha demanat «màxima discreció i respecte cap a la privacitat de la família i els afectats» pels fets. En un comunicat, explica que els serveis socials municipals «coneixien amb anteriorit­at la situació de l’adolescent, s’havien activat tots els protocols correspone­nts i rebia l’assistènci­a necessària. En aquests moments el cas segueix el seu procés».

El consistori treballa amb l’institut per acompanyar els alumnes del centre a través dels Serveis Territoria­ls del Departamen­t d’Educació.

Per la seva banda, la Conselleri­a d’Educació assenyala que els equips d’assessoram­ent pedagògic (EAP) i Inspecció estan fent el seguiment del cas, recollint informació i oferint ajuda a l’institut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain