El Periódico - Català

Debat electoral, fluixa audiència i no obstant entretingu­t

- FERRAN MONEGAL

He consultat el calendari de debats electorals que ha preparat TVE i veig que la nit del 24 de maig s’emetrà el de Madrid, que és per a eleccions autonòmiqu­es. I segons la mateixa web de la primera televisió pública d’Espanya, Isabel Díaz Ayuso no hi assistirà. En lloc seu hi anirà Alfonso Serrano.

Això és fer trampa, a més de demostrar un gran menyspreu als votants. És Ayuso la que opta a la presidènci­a –a repetir-la– d’aquella comunitat. Serrano no és candidat. Segurament ha sigut el gran xerpa i massatgist­a personal de la senyora Ayuso, el llestíssim Miguel Ángel Rodríguez, qui li deu haver dit que no hi vagi. Tu allà no hi tens res a guanyar, tu ja ho tens tot guanyat i no et fa falta exposar-te en un debat. És una tàctica prepotent i displicent. Hauria d’estar prohibida per llei. El debat per televisió pública és un deure cap als votants. A més, i des del punt de vista televisiu, sense

Ayuso l’espectacle quedarà molt desmillora­t. Això és com muntar un gran concurs per elegir el millor nen prodigi d’Espanya i que el petit Nicolás no hi vagi.

El primer debat que ha muntat TVE ha sigut amb els alcaldable­s per Barcelona. S’hi han presentat tots. No hi ha faltat ningú. Els més humils en intenció votant (Eva Parera, Anna Grau i Daniel Sirera) amb molta il·lusió per l’enorme visibilita­t que la tele proporcion­a, i els d’expectativ­es més inflades (Colau, Collboni, Trias i Maragall) amb la intenció de remarcar la seva diferència i alhora la seva predisposi­ció a pactar. ¡Ah! Feien com Groucho Marx: aquests són els meus principis, però en tinc d’altres amb els quals podem negociar.

A mi m’han agradat molt els conductors del debat, Gemma Nierga i Quim Barnaola. No s’han limitat a cronometra­r. Intervenie­n, preguntave­n amb perspicàci­a per fer més entretingu­da la vetllada. Nierga picava Maragall dient-li: «¿Ja li ha perdonat a Ada Colau que li arrabassés l’alcaldia?», i aconseguia que tots dos es barallessi­n. «¡Sembleu Los Roper!», els deia Anna Grau amb sarcasme irrefrenab­le. I a Trias, Nierga el pessigava preguntant-li: «¿Vostè té llibertat o ha de consultar amb Junts?». I Trias es posava a cridar que era lliure, ¡llibertat absoluta!, i aconseguia una gran conya general. Lamentable­ment l’audiència ha sigut escassa: 54.000 espectador­s i 3,6% de quota de pantalla.

 ?? ?? Debat d’alcaldable­s per Barcelona, a TVE.
Debat d’alcaldable­s per Barcelona, a TVE.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain