El Periódico - Català

Colau i Collboni es disputen la victòria a Barcelona i Trias superaria Maragall

▶ BC i el PSC podrien reeditar la seva aliança, tot i que també s’obre la porta a un pacte entre socialiste­s i Junts, segons el CIS ▶ La fragmentac­ió de la dreta frenaria el PP

- JOSE RICO Barcelona

Les eleccions del 28 de maig a Barcelona s’han convertit en un enfrontame­nt entre Ada Colau i Jaume Collboni, que es disputarie­n la victòria a les urnes segons la macroenque­sta sobre les eleccions autonòmiqu­es i municipals que va publicar ahir el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS). Al començamen­t de la campanya electoral, Barcelona en Comú té un lleuger avantatge sobre el PSC, però les dues forces es mouen en forquilles molt similars de vots i regidors. Més despenjats apareixen Xavier Trias i Ernest Maragall, amb el candidat de Junts davant de l’alcaldable d’ERC.

Segons el sondeig, Colau obtindria entre 11 i 13 regidors (ara en té 10) i Collboni n’aconseguir­ia entre 10 i 12 (avui en té 8), per la qual cosa qualsevol de tots dos podria guanyar les eleccions. En estimació de vot, Barcelona en Comú i el PSC estan separats per només dos punts de diferència. Junts es quedaria amb 8 o 9 regidors (ara en té 5) i ERC, vencedor dels comicis municipals el 2019, cauria fins a la quarta posició amb 6 o 7 representa­nts (avui en té 10). El PP de Daniel Sirera ocuparia l’última plaça de l’ajuntament amb 2 o 3 regidors (ara en té 2). Amb aquests resultats, Colau i Collboni podrien reeditar l’aliança que ha governat la ciutat durant l’últim mandat, tot i que també es podria obrir la porta, en funció de les forquilles, a altres pactes, com la suma del PSC i Junts. En el cas del PP, el seu previsible creixement per la desaparici­ó de Ciutadans, un partit que el 2019 va aconseguir 6 regidors, es veu frenat per la fragmentac­ió de la dreta constituci­onalista en quatre marques: PP, Cs, Valents i Vox.

El sondeig s'aproxima a les 20.000 entreviste­s i inclou dades d’estimació de vot i d’assignació d’escons a la Comunitat de Madrid, el País Valencià, l’Aragó, Astúries, Cantàbria, Navarra, Castella-la Manxa, Extremadur­a, Múrcia,

La Rioja, les Balears i les Canàries, així com de les dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla. A més, el centre que presideix José Félix Tezanos ha dut a terme enquestes específiqu­es sobre les eleccions municipals en alguna de les ciutats amb més població: Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Sevilla, Bilbao, Vigo i Valladolid.

A poques hores de la campanya

En el macrosonde­ig previ a les municipals i autonòmiqu­es del 2019, el CIS va fer enquestes a les esmentades comunitats i també a Castella i Lleó i a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Santiago de Compostel·la i Vitòria. En el cas de Barcelona, el CIS va pronostica­r l’empat entre Ada Colau (Barcelona en Comú) i Ernest Maragall (ERC) que després es va produir a les urnes.

Com és tradició, el CIS donarà a conèixer el resultat de la macroenque­sta a poques hores de l’inici de la campanya electoral, que ha començat aquesta matinada. Després té previst portar a terme l’esmentat sondeig flaix, una enquesta que s’haurà de publicar a tot estirar dilluns 22 de maig, ja que la llei electoral prohibeix publicar, difondre i reproduir sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicaci­ó durant els cinc dies anteriors a les eleccions. Ja passats els comicis, el CIS portarà a terme un sondeig postelecto­ral en què preguntarà a les persones entrevista­des com han seguit la campanya electoral, si les enquestes han influït en el seu vot o si optarien pel mateix partit que han votat una vegada coneguts els resultats.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain