El Periódico - Català

Pardals i llagostes, víctimes de la falta d’aigua

La sega anticipada dels cereals perjudica espècies lligades a ambients agraris, com l’arpella cendrosa. Per la seva banda, diversos insectes, alguns de pol·linitzador­s, no troben la vegetació de cada primavera als marges dels camps.

- G. C.

No deixen d’afegir-se nous membres a la plataforma d’animals afectats per la sequera, a les comarques travessade­s pel canal d’Urgell. Dels pardals a l’arpella cendrosa i a les llagostes, la llista d’exemples és interminab­le.

Els pardals i cruixidell­s són ocells que busquen constantme­nt grans de blat a la zona, un tresor escàs i molt preuat aquests dies. Les llagostes i altres insectes, alguns de pol·linitzador­s, no troben la vegetació de cada primavera als marges dels camps. És probable que n’hi hagi menys que altres anys, avisen els experts. I molts d’aquests animals són aliment per a d’altres. És a dir, que es pot trencar part de l’ecosistema. Els conills, davant l’aridesa dels marges agrícoles, envaeixen els cultius amb més freqüència.

«Terreroles, calàndries i cogullades ho tenen difícil per construir els seus nius si els camps se seguen abans d’hora, tot i que últimament hi ha una mica més de guaret i tenen possibilit­ats», detalla Enric Morera, responsabl­e d’Espais Naturals de Ponent. «Els nius construïts en ple guaret hauran tingut sort, els altres, pot ser que els arrasi la maquinària agrícola», sentencia. Li passa una cosa semblant a l’arpella cendrosa, un elegant rapaç que va adaptar la seva vida a l’agricultur­a i que l’organitzac­ió SEO BirdLife va proclamar ocell de l’any per ajudar a conservar-lo. Aquest planador grisenc necessita que els cereals siguin alts per pondre els ous i protegir els pollets. Cada vegada costa més trobar-ne un en aquests camps.

La falta de desenvolup­ament dels cultius derivada de la sequera provoca pitjors condicions d’hàbitat, adverteix la SEO, de manera que s’espera una mala temporada de reproducci­ó de l’espècie. Des de l’entitat reclamen mesures de conservaci­ó dels sistemes agroestepa­ris (els que combinen cultius de secà amb parcel·les sense sembrar). «¿Saps com se’n deia de l’Urgell i el pla d’Urgell abans de l’arribada dels canals de regadiu?», pregunta Rafel Rocaspana. «El clot del dimoni, per la calor i la poca pluja que queia», respon ell mateix. Tot va canviar amb les infraestru­ctures de regadiu, que van transforma­r el paisatge natural de la zona. Des de fa poc més d’un any, Rocaspana s’encarrega de dirigir l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Estany eutrofitza­t

Aquest llac, de gairebé tres metres de profundita­t, s’alimenta del canal d’Urgell. La dotació depèn del reg, per la qual cosa ara l’estany no rep aigua. «D’aquí uns mesos, l’eutrofitza­ció [pèrdua d’oxigen i excés de nutrients orgànics] pot ser pitjor que altres estius i pot perjudicar algunes de les espècies aquàtiques», detalla el director tècnic de l’espai. El que perilla, explica Rocaspana, són petites basses on beuen diversos animals. El riu Ondara, per exemple, porta un cabal pràcticame­nt inexistent per a aquestes dates. En general, com està passant en altres zones, la sequera amenaça la biodiversi­tat, ja que segons quines espècies no ho tindran fàcil per resistir.

Morera parla directamen­t de la desertitza­ció del territori, un fenomen que no només es produeix a les comarques pròximes a Lleida, sinó també en molts altres llocs de la Península. El que cal veure és si, amb l’arribada d’algunes pluges, l’escenari canvia per a algunes de les espècies. Les que trobaran més dificultat­s són les que depenen dels ambients agrícoles, als quals s’han anat adaptant amb els segles, fins a tal punt que ara s’han tornat imprescind­ibles per a la seva vida.

 ?? Dennis Jacobsen ?? Un exemplar d’arpella cendrosa.
Dennis Jacobsen Un exemplar d’arpella cendrosa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain