El Periódico - Català

Els experts troben a faltar més diners i mesures antisequer­a

▶ La situació actual es veia venir des de fa temps i hi ha hagut «falta de previsió», al·leguen

- AGUSTÍ SALA PAULA CLEMENTE

A la degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Conxita Villar, li sonen a poc els 1.400 milions d’inversió en infraestru­ctures hidràuliqu­es a Espanya anunciats pel Govern central quan només a Catalunya es requereixe­n 1.200 milions per modernitza­r el canal d’Urgell, el de Pinyana i altres grans obres per evitar les pèrdues que es produeixen per una xarxa antiquada. I el mateix li passa a la seva homòloga al capdavant del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Perits Agrícoles de Catalunya, Montserrat Bas, amb els 636 milions d’ajudes directes als empresaris del camp afectats per la sequera: «No hi ha hagut res d’extraordin­ari, i la situació ho és».

Els profession­als del camp ja havien manifestat ahir que el paquet d’ajudes del Govern per fer front als danys per la sequera els semblava insuficien­t. El mateix sentiment es palpa ara entre aquestes dues tècniques especialit­zades en el sector. «Són benvingude­s», sintetitza Villar, però «falten mesures perquè aquestes persones puguin aguantar un any», completa Bas.

El gran problema, sosté la primera, és que aquest escenari feia temps que es veia venir i s’ha produït una autèntica «falta de previsió», tant de les administra­cions com de les comunitats de regants. Segons els enginyers agrònoms, els episodis de temperatur­es extremes «sembla que han arribat per quedar-se», i per això la gestió ha de tenir en compte els «valors extrems al prendre decisions».

Lectura optimista

«Les millores que es plantegen a llarg termini han de fer-se sí o sí», reconeixen també des del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrònoms, tot i que, fins i tot així, troben a faltar qüestions com la construcci­ó de nous embassamen­ts en primera línia de mar. Hi ha, no obstant, una lectura optimista. El president de la Comissió d’Economia Agroalimen­tària del Col·legi d’Economiste­s de Catalunya, Francesc Reguant, assegura que aquest pla crea i accelera l’arribada d’elements que feia temps que s’havien d’abordar des del punt de vista estratègic. «Si això ho haguéssim tingut a punt no hauríem tingut avui aquests problemes», diu l’economista.

Per Reguant, serà quan s’acabi la campanya quan es veurà si les mesures han quedat curtes o no. De moment, Montserrat Bas considera que falten actuacions més concretes, com un suport més ferm al sistema d’asseguranc­es, el compromís tàcit d’arribar fins on no pugui Agrosegur i la possibilit­at d’ampliar les pòlisses, perquè, per exemple, el terreny de regadiu no està cobert davant la falta d’aigua.

En això incidia també la comissió de l’aigua del Col·legi d’Enginyers Agrònoms al seu document d’aportacion­s, en què proposava que les asseguranc­es agràries que ajuden a garantir les rendes en situacions de secà també incloguin les de reg, potenciar l’ús de noves tecnologie­s i la digitalitz­ació en els usos de l’aigua o una dotació més gran dels fons europeus Next Generation destinats a la sostenibil­itat del cicle de l’aigua. El Perte (projecte estratègic per presentar-se als fons europeus) de digitalitz­ació del cicle de l’aigua aprovat fa un any preveia 3.060 milions en els pròxims anys.

Regadiu «eficient»

Villar critica una política agrària molt restrictiv­a, molt centrada en el medi ambient, cosa que és positiva, però té poc en compte les especifici­tats de cada territori. «Haurien de dedicar més diners a la innovació i la investigac­ió», afegeix. Només d’aquesta manera es podrà mantenir el nivell elevat de sobirania alimentàri­a que es perseguia. A Catalunya no s’arriba al 40% i, en cas de no prendre les mesures necessàrie­s, es reduirà més.

Al seu parer, el que s’ha d’aconseguir és «un regadiu més tecnificat i eficient». Per a això serien necessàrie­s ajudes, que no estan previstes, perquè aquesta necessitat necessita inversions en un sector «que cada vegada està més tocat». Segons Bas, el que falta és «un pla generalitz­at de l’aigua sabent que hi haurà moments en què ens ofegarem i moments en què passarem set». Sobretot, perquè tal com destaquen aquests tres experts, malgrat que el sector primari amb prou feines suposa l’1% del producte interior brut (PIB) a Catalunya, a l’unir-lo a la indústria agroalimen­tària, el seu pes s’eleva a l’entorn del 16%.

 ?? Claire Louis ?? Camps d’arròs al delta de l’Ebre.
Claire Louis Camps d’arròs al delta de l’Ebre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain