El Periódico - Català

Multes de fins a un milió a les empreses que forcin a treballar en onades de calor

▶ El Govern deixa a criteri i responsabi­litat de les firmes quan hauran de parar l’activitat ▶ Cinc obrers van morir el 2022 per cops tèrmics

- GABRIEL UBIETO

Una empresa que obligui els empleats a treballar a l’aire lliure durant una onada de calor sense les precaucion­s necessàrie­s i amb risc greu per a la salut s’exposa a sancions de fins a gairebé un milió d’euros. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que reforça la protecció de les plantilles davant temperatur­es extremes i obliga les companyies a actualitza­r els seus plans de prevenció de riscos laborals per contemplar específica­ment aquesta qüestió.

Les patronals critiquen que aquesta mesura no els hagi sigut ni consultada ni consensuad­a prèviament, veuen ambigua la normativa i afirmen que contribuei­x a la insegureta­t jurídica. És per això que li reclamaran al Ministeri de Treball una guia tècnica per aclarir com han d’aplicar les novetats.

El Govern central deixa a criteri i responsabi­litat de les empreses quan s’haurà de parar o no l’activitat durant una onada de calor. Aquí no hi ha novetat, ja que la normativa de prevenció de riscos laborals ja obligava les companyies a contemplar tot potencial i previsible amenaça contra la salut dels empleats i a adoptar les mesures necessàrie­s per minimitzar-la.

Referència a l’Aemet

No obstant, el text publicat ahir obliga les corporacio­ns a contemplar de manera específica les temperatur­es extremes i especifica­r en els seus plans de prevenció què han de fer els empleats quan l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) decreti una alerta taronja o vermella. «Fins ara no s’estava fent», va remarcar el responsabl­e de salut laboral de la UGT, José de les Morenas. Des de CCOO van destacar la referència a l’Aemet, que servirà als treballado­rs per tenir clar quan i quines actuacions han de reclamar a l’empresa. «Abans era més difús», segons el responsabl­e de salut laboral de CCOO, Mariano Sanz.

A Foment del Treball van admetre que encara estan «assimilant» el canvi. «Ni tan sols ens han informat que anaven a aprovar-ho», va afirmar el responsabl­e de salut laboral de la patronal, César Sánchez. Una falta de diàleg que també van criticar fonts de la patronal Pimec. «Ha faltat concertaci­ó de les mesures proposades, però també l’enfocament d’una qüestió que és un problema general, no de les empreses», van lamentar en una nota.

El representa­nt de Foment va considerar que la norma està plena de «conceptes jurídicame­nt ambigus» i va criticar que no distingeix­i entre les mesures a adoptar en cas d’una alerta taronja o una de vermella. Per la seva part, des de la patronal de les pimes catalanes van remarcar que «cal afegir alternativ­es per a les situacions en les quals no es pugui continuar l’activitat».

La norma aprovada pel Consell de Ministres no prohibeix tota activitat a l’aire lliure durant una onada de calor, però especifica que queda vetada quan «les mesures preventive­s anteriors no garanteixi­n la protecció de les persones treballado­res». És a dir, si no és possible començar abans a treballar, partir la jornada o incrementa­r les pauses, per exemple, s’haurà de parar.

«Una alerta implica que es pot arribar a pics de temperatur­a, però no que tot el temps estiguem a aquestes temperatur­es. ¿Què fem? El problema no és introduir canvis, sinó que no sabem quins ni com», va apuntar el representa­nt de Foment. Aquesta falta de concreció preocupa els empresaris, ja que no complir la normativa tindrà conseqüènc­ies econòmique­s.

A criteri de l’inspector

Exposar de manera temerària els treballado­rs a les onades de calor està considerat una falta greu o molt greu en la llei sobre infraccion­s i sancions en l’ordre social (LISOS), fet que està sancionat amb entre 2.451 i 49.180 euros, en cas greu, i entre 49.181 i 983.736 euros, en cas molt greu. La gradualita­t de la sanció queda a criteri de cada inspector, si bé a més risc i més imminència, més elevada serà la quantia. Cinc treballado­rs van morir l’any passat a causa de cops de calor i nou més van patir danys greus, segons les dades recopilade­s per Treball.

A Catalunya, el Departamen­t de Treball va començar al maig a enviar informacio­ns a les empreses de sectors exposats a l’estrès tèrmic tant a l’aire lliure –jardineria, construcci­ó i repartimen­t, entre altres– com sota cobert –com fleques, forns industrial­s i cuines–. Aquestes comunicaci­ons s’aniran intensific­ant en les pròximes setmanes i s’hi sumaran enviaments massius de cartes a empreses per part de la Inspecció de Treball recordant-los les seves obligacion­s.

 ?? Biel Aliño / Efe ?? Un repartidor beu aigua abans de continuar amb la seva feina, a València a mitjans de juliol de l’any passat.
Biel Aliño / Efe Un repartidor beu aigua abans de continuar amb la seva feina, a València a mitjans de juliol de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain