El Periódico - Català

Biden recolza Espanya per la seva «enorme tasca» migratòria

▶ El president espanyol parla de la sintonia de les dues administra­cions al posar «les iniciative­s verdes i la transforma­ció digital» en el centre de les polítiques

- IDOYA NOAIN

El viatge de Pedro Sánchez a la Casa Blanca per reunir-se amb Joe Biden va trigar a gestar-se i concretar-se però quan per fi va arribar ahir, coincidint amb la primera jornada de la campanya electoral de les municipals i autonòmiqu­es, va cobrir alguns dels objectius que perseguia el president espanyol, que buscava aprofundir en la bona sintonia de les relacions bilaterals i projectar la imatge de rellevànci­a internacio­nal d’Espanya.

Assegut per fi al Despatx Oval, i abans d’iniciar una reunió bilateral de gairebé una hora, Sánchez va veure com el president dels Estats Units lloava davant les càmeres el «lideratge» i l’«aliança» del mandatari espanyol pel que fa al suport a Ucraïna davant la guerra llançada per Rússia. El demòcrata va ser especialme­nt efusiu a l’hora d’aplaudir el socialista per les polítiques migratòrie­s. «Vostè està fent una feina enorme en aquest sentit», va dir. A més a més, quan Sánchez va lloar Biden com un «referent de la democràcia» i li va dir que pot comptar amb Espanya en la seva lluita per mantenir i defensar aquests valors, el líder nord-americà va replicar: «Compto amb vostès».

Cooperació en migració

La qüestió de la migració és vital per a Biden, especialme­nt en una jornada com ahir, quan tots els ulls dels EUA estaven posats en la frontera sud amb Mèxic i en la possibilit­at d’una crisi d’arribada massiva per un canvi en les polítiques nord-americanes pel final de la norma que permetia les devolucion­s en calent de migrants.

I al destacar el treball de Sánchez, i abordar en la seva reunió acords en aquest terreny, el president nord-americà, candidat a la reelecció el 2024, pot remarcar i mirar de tornar els focus a la part de la seva estratègia que busca incrementa­r vies per fomentar la immigració legal, i retratar el fenomen de les migracions com un problema global que requereix solucions també globals. Aquesta és una filosofia que Biden comparteix amb Sánchez, que vol que la presidènci­a espanyola de la Unió Europea serveixi per arribar, o almenys per establir les bases d’un pacte de migració i asil, tot i que el Govern adverteix que es tracta d’un objectiu «molt complex» per la disparitat de posicions entre els estats membre.

«Els dos governs tenim una visió semblant sobre com afrontar la lluita contra la migració irregular i el millor per poder construir un sistema migratori regular i contra les màfies que trafiquen i juguen amb la vida d’éssers humans és fomentar incentius positius a la migració regular», va destacar Sánchez després de la reunió en les seves declaracio­ns a la premsa a les portes de la Casa Blanca. Concretame­nt, va enumerar «projectes d’immigració circular que té Espanya amb països sud-americans, un programa específic per al talent», així com l’acord aconseguit amb Washington pel qual Espanya participar­à en un programa de reassentam­ent de persones amb estatus de refugiats.

El que Sánchez no va poder fer és donar detalls específics sobre l’impacte real que tindrà aquest últim programa, que va qualificar d’«innovador», per alleujar el flux migratori als EUA. «No podem establir cap nombre perquè dependrà de les necessitat­s laborals que tinguem a Espanya», va dir quan li van recordar que només en els últims dies s’han intercepta­t a la frontera sud nord-americana fins a 11.000 persones creuant.

«Aliats i socis estratègic­s»

Sánchez va voler remarcar també els «valors comuns» i les «excel·lents» relacions bilaterals. «Som aliats, amics i socis estratègic­s», va dir al Despatx Oval. També Biden, abans de la seva trobada, havia parlat del socialista com un «soci pròxim i president aliat» en un tuit des del seu compte oficial.

Sánchez va parlar a més de la sintonia de les dues administra­cions al posar «en el centre» de les polítiques «les iniciative­s verdes i la transforma­ció digital», buscar conjuntame­nt l’èxit de la cimera climàtica COP28 o la regulació de la intel·ligència artificial», i va destacar l’«excel·lent relació bilateral en defensa, ciència, comerç i inversions».

Van repassar també l’acord pel qual es desplegara­n dos destructor­s nord-americans més a la base de Rota, a Cadis, i la incorporac­ió d’Espanya al projecte Artemis, amb què els EUA busquen regular a llarg termini l’explotació pacífica i coordinada de la Lluna i altres cossos celestes. A més van aconseguir «un avanç» a l’abordar la neteja de Palomares, una qüestió en què segons l’espanyol hi ha «voluntat de resoldre el problema». També van tocar iniciative­s vinculades amb la igualtat de gènere o els drets LGTBIQ+. I van parlar dels contencios­os comercials amb l’oliva negra que, com va reconèixer l’espanyol, és un «element de fricció en unes relacions extraordin­àries» i en què va dir haver notat «receptivit­at per part de Biden».

La de Pedro Sánchez va ser la primera visita a la Casa Blanca d’un president socialista des de la feta per José Luis Rodríguez Zapatero el 2009, convidat llavors per Barack Obama. Com aquella, arriba també després de passar un període de distanciam­ent i tensió amb presidents republican­s dels EUA. Si en el cas de Zapatero el refredamen­t es va viure amb George Bush al Despatx Oval, en el cas de Sánchez va passar amb el Govern de Donald Trump.

Sánchez i Biden han refermat els seus llaços des que van coincidir fa poc menys d’un any en la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid.

«Vostè està fent una feina enorme» amb les polítiques migratòrie­s, li va dir Biden a Sánchez

 ?? ??
 ?? Jonathan Ernst / Reuters ?? Pedro Sánchez i Joe Biden, asseguts ahir a la Sala Oval de la Casa Blanca, a Washington.
Jonathan Ernst / Reuters Pedro Sánchez i Joe Biden, asseguts ahir a la Sala Oval de la Casa Blanca, a Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain