El Periódico - Català

La fiscalia estudia una denúncia contra les llistes amb 44 etarres

▶ Dignitat i Justícia demana anul·lar-les si es constata que no s’han complert les penes

- CRISTINA GALLARDO

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha registrat una denúncia de l’Associació Dignitat i Justícia (DyJ) perquè s’investigui si les 44 persones condemnade­s per la seva pertinença a ETA que han sigut incloses en les llistes electorals d’EH Bildu han complert la seva pena d’inhabilita­ció i que, en cas contrari, siguin anul·lades les seves candidatur­es. De moment, el Ministeri Públic s’ha limitat a acollir aquesta petició i ha aclarit mitjançant una nota de premsa que, «després de la seva anàlisi, prendrà la decisió que sigui procedent, respecte a l’obertura o no de diligèncie­s d’investigac­ió preprocess­als».

En la denúncia, a què ha tingut accés aquest diari, l’associació presidida pel diputat del PP a l’Assemblea de Madrid Daniel Portero, es demana expressame­nt que els fiscals de l’Audiència Nacional procedeixi­n a la «pràctica de totes les diligèncie­s que fossin necessàrie­s i amb la màxima diligència», tenint en compte que els comicis se celebraran el 28 de maig.

Llei de partits

En el seu escrit, DyJ alerta que «s’estan presentant a les eleccions municipals i autonòmiqu­es al País Basc subjectes que han sigut condemnats per delictes de terrorisme, i set d’ells per assassinat terrorista i que concorren com a candidats als mateixos municipis en què van cometre els assassinat­s i viuen les seves víctimes, amb la consegüent humiliació i vilipendi que causa a les víctimes del terrorisme».

L’associació denuncia que també s’està produint un incomplime­nt de la llei de partits polítics a l’incloure la formació política EH Bildu en les seves llistes «persones condemnade­s per terrorisme, que donaria lloc a la seva il·legalitzac­ió», recull la denúncia.

En aquest sentit, DyJ afirma que «és deure i obligació de l’Estat de dret ser especialme­nt cautelosos i escrupolos­os amb el compliment dels requisits legalment exigits per poder presentars­e com a candidats a unes eleccions», i comprovar si tots han complert les seves respective­s condemnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain