El Periódico - Català

El CGPJ, a favor d’indemnitza­r Mundó pels 33 dies que va estar empresonat

▶ L’exconselle­r de Justícia, que va complir presó preventiva, finalment va ser absolt dels delictes de rebel·lió, sedició i malversaci­ó

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha informat a favor que el Ministeri de Justícia indemnitzi l’exconselle­r català Carles Mundó pels 33 dies que va estar en presó preventiva per la seva responsabi­litat en el procés, perquè finalment va ser absolt dels delictes de rebel·lió, sedició i malversaci­ó dels quals va estar acusat en un primer moment. Com que només va ser condemnat a multa i inhabilita­ció per desobedièn­cia, l’ara advocat sol·licita que l’Estat l’indemnitzi amb 19.409,81 euros, més l’interès legal que correspong­ui des que ho va sol·licitar.

En un informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la Comissió Permanent del CGPJ dona la raó a Mundó, tot i que no fos absolt de tot delicte i els 33 dies que va estar pres se li van descomptar de la multa per desobedièn­cia a la qual va ser condemnat pel Suprem al liquidar la seva condemna. Per arribar a aquesta conclusió l’òrgan de govern dels jutges repassa la jurisprudè­ncia del mateix Suprem, del Tribunal Europeu de Drets Humans i la sentència respecte a això que va dictar el 2019 el Constituci­onal. Tota ella és partidària de rescabalar el pres preventiu que resulta absolt del delicte pel qual va ser empresonat.

El CGPJ, no obstant, no es pronuncia sobre la quantitat amb què ha de ser compensat per aquest «anormal funcioname­nt de la justícia», ni si s’ha de tenir en compte que en el seu cas el temps que va estar pres li va ser descomptat de la multa per la qual se’l va condemnar, a raó de dos dies per cada un que va estar empresonat, cosa que li va suposar una rebaixa de 13.200 euros.

Mundó justifica la seva petició, ara en mans de la Subdirecci­ó General de Col·laboració Institucio­nal per al Servei Públic de Justícia, que va ingressar a presó per ordre de la llavors jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela amb 41 anys i tres fills menors al seu càrrec. La seva contribuci­ó a l’economia familiar representa­va el 89,55% del total dels ingressos de la unitat familiar, cosa que va suposar un greu inconvenie­nt per a l’economia familiar, «agreujat per la necessitat de portar a terme desplaçame­nts per assistir a les visites familiars a la presó d’Estremera, a 632 km des del seu domicili, a Gurb (Barcelona)».

Molts comentaris

Assenyalav­a que tant els seus pares com la parella i fills van haver «de suportar innombrabl­es comentaris sobre la seva situació processal i l’empresonam­ent», cosa que els va obligar a «recórrer a l’ajuda de profession­als de la psicologia perquè els seus fills poguessin gestionar la situació viscuda». A més, li va suposar l’arrest de la seva empresa.

Destacava el dany reputacion­al que va patir per «l’excepciona­l exposició mediàtica, amb l’aparició constant de la mateixa imatge present a tots els mitjans, tant a la televisió com als mitjans digitals i portades als principals diaris, sota l’acusació d’haver comès delictes tan greus del Codi Penal com són la rebel·lió, la sedició i la malversaci­ó de fons públics, amb peticions de condemna de fins a 24 anys de presó».

I considerav­a «obvi que haver de respondre per un delicte que no s’ha comès suposa carregar amb un pes injust, i més encara quan existeix una sensibilit­at social molt intensa en relació amb l’ús dels diners públics», cosa que en el seu àmbit laboral, que des del 2018 és l’advocacia, resulta «especialme­nt costós».

 ?? El Periódico ?? L’exconselle­r de Justícia Carles Mundó.
El Periódico L’exconselle­r de Justícia Carles Mundó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain