El Periódico - Català

La fiscalia rebutja suspendre l’ordre de la JEC contra Borràs

▶ El ministeri públic considera que mantenir la decisió de la Junta Electoral no suposa un mal irreparabl­e per a la diputada

- Á. V.

La Fiscalia Contencios­a Administra­tiva del Tribunal Suprem ha informat en contra de suspendre la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’ordenar la retirada de l’escó de l’expresiden­ta del Parlament Laura Borràs, sense esperar a resoldre el fons del recurs. El ministeri públic no considera que el seu mantenimen­t suposi un perjudici irreparabl­e en l’hipotètic cas que s’acabi estimant el recurs de cassació presentat contra aquesta decisió o el que ha interposat contra la mateixa condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Fonts del ministeri públic assenyalen que l’informe és contrari a la suspensió d’una decisió que comparteix­en: la condemna a quatre anys i mig de presó de Borràs per delictes de falsedat i prevaricac­ió, com estan inclosos en els previstos contra l’Administra­ció Pública,

implica que la pèrdua de l’escó no requereixi sentència ferma. És dins dels motius d’inelegibil­itat previstos en la llei electoral general (Loreg), i el criteri és que si no et pots presentar en una llista a unes eleccions per un motiu, també perds l’escó que ja vas obtenir quan aquesta raó es produeix.

Dilluns l’alt tribunal va rebutjar suspendre de forma urgent l’acord de la JEC del dia 3, que va deixar sense efecte la credencial com a diputada del Parlament de

Borràs, després de considerar que es presentava causa d’inelegibil­itat sobrevingu­da una vegada que havia sigut condemnada pels delictes de falsedat i de prevaricac­ió. La decisió es referia a la petició de la mateixa Borràs per suspendre l’acord de la JEC de forma cautelarís­sima. El tribunal considerav­a que no oferia «cap argument» per justificar aquesta urgència extrema que obliga a ser adoptada sense sentir les altres parts, en aquest cas la Junta Electoral Central.

Inelegibil­itat sobrevingu­da

No obstant, obria un expedient per tornar a pronunciar-se després de sentir els arguments que hagués d’oferir la JEC, que s’ha reiterat en els continguts en la resolució impugnada, i de la fiscalia. La JEC va procedir a decretar la pèrdua d’escó de Borràs, tot i que la seva condemna hagi sigut recorregud­a davant el Suprem, perquè els delictes pels quals va ser declarada culpable s’emmarquen entre els que es dirigeixen contra l’Administra­ció pública. Per això entén que va incórrer en inelegibil­itat sobrevingu­da, com ja va dir quan li va retirar l’escó a l’expresiden­t de la Generalita­t Quim Torra, abans que la seva condemna fos ferma.

Borràs va ser condemnada a quatre anys, sis mesos i un dia de presó, multa de 36.080 euros i 13 anys i un dia d’inhabilita­ció per a l’exercici de llocs de treball o càrrecs públics electes i de funcions de govern per un delicte continuat de falsedat en document oficial i un altre de prevaricac­ió, a l’haver fraccionat contractes per afavorir un amic, l’informàtic Isaías Herrero, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La sentència, no obstant, es mostrava favorable a un indult que li rebaixés la pena a dos anys per evitar la seva entrada a la presó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain