El Periódico - Català

Biden soscava el somni americà amb les seves restriccio­ns a la frontera

▶ El president reemplaça el Títol 42, activat per Trump durant la pandèmia, per una sèrie de mesures que resulten draconiane­s per als immigrants, allunyades de les seves promeses de campanya

- RICARDO MIR DE FRANCIA

A cap racó dels EUA està tan viva la promesa del somni americà com a les seves fronteres meridional­s, més de 3.100 quilòmetre­s que separen el món pobre del ric. Per a les milers de persones que esperen una oportunita­t a Tijuana, Nogales o Laredo per escapar de la misèria, la persecució o la violència, el nord és sinònim de redempció, per més que a l’altre costat faci dècades que aquest mateix somni americà està depreciat. Les ganes dels nouvinguts per tirar endavant alimenta l’inconfusib­le dinamisme dels EUA i la seva mística fundaciona­l com a llar d’acollida per a perseguits i desheretat­s, principis de nou en entredit per les polítiques restrictiv­es del demòcrata Joe Biden cap als sol·licitants d’asil.

Els EUA van ser durant molt de temps el principal receptor de refugiats del món, una política que ha anat gairebé sempre aparellada a les pulsions ideològiqu­es de la seva política exterior i els despropòsi­ts del seu intervenci­onisme militar. No en va, dels més de tres milions de refugiats que han acollit des del 1975, més del 75% eren originaris d’antigues repúblique­s soviètique­s o de les nacions de l’antiga Indoxina devastades durant la guerra del Vietnam. Però en els últims anys aquesta generosita­t s’ha anat diluint a passos gegantins, a mesura que les suspicàcie­s envers els immigrants, la preocupaci­ó pel terrorisme i les carències del seu sistema d’acollida impregnave­n el discurs polític.

Queda fora del procés qui hagi entrat al país de forma irregular o arribi a la duana sense cita prèvia

En nom de la salut pública

Dels més de 207.000 refugiats que van admetre el 1980, quan es va aprovar la llei d’asil, es va passar a només 11.800 el 2020, últim any de Donald Trump en el poder, el dirigent més xenòfob de la història moderna del país. Després de posar tota mena de traves a l’arribada de refugiats, inclòs l’anomenat veto musulmà, va aprofitar la irrupció de la pandèmia per rescatar el Títol 42, una directiva que ha servit per dictar –en nom de la salut pública– més de tres milions de deportacio­ns i denegacion­s d’asil.

Amb Biden tot havia de ser diferent. D’acord amb la llei nordameric­ana i el dret internacio­nal, qualsevol persona que posés peu als EUA tindria dret a sol·licitar l’estatus de refugiat i a demostrar que ha patit o pot patir persecució al seu país per motius de raça, religió, nacionalit­at, opinió política o pertinença a un grup social. Un procés de tramitació que sol demorar-se entre 18 mesos i dos anys. Però el demòcrata ha reemplaçat el Títol 42, que es va aixecar aquest dijous, per una sèrie de mesures draconiane­s molt allunyades de les seves promeses de campanya. No només faciliten les expulsions, sinó que deixen fora del procés qui hagi entrat de forma irregular, arribi a la duana sense una cita prèvia o no hagi sol·licitat l’asil en algun país de trànsit.

«Hem tingut dret a l’asil des del 1980 i és la primera vegada en què se suspèn formalment de forma massiva –va afirmar Adam Isacson des del Washington Office on Latin America–. Per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial neguem protecció a qui la necessita. En desconeixe­m el cost humà».

Al llarg de la història les fronteres dels EUA s’han obert i tancat a cops, afavorint o penalitzan­t certes nacionalit­ats. A finals del segle XIX, el Congrés va vetar l’arribada de treballado­rs xinesos mentre que als anys 20 es van establir estrictes quotes per a l’entrada de catòlics i jueus del sud i l’est d’Europa. «Arriben malalts i famolencs i, per tant, menys capaços per contribuir a l’economia nordameric­ana i adaptar-se a la seva cultura», va defensar aquells anys el senador David Reed.

Canvis constants de perfil

Washington es va redimir després de la Segona Guerra Mundial, quan va acollir prop de 650.000 europeus dels set milions de desplaçats. Per fer-ho, el 1948 va aprovar la primera llei per protegir els refugiats i gestionar el seu reassentam­ent. Des d’aleshores el perfil de les admissions ha anat variant. Als 80 es van acceptar majoritàri­ament refugiats del sud-est asiàtic, mentre es rebutjava com a «immigrants econòmics» els que fugien de les reaccionàr­ies dictadures llatinoame­ricanes recolzades pels EUA. Als 90 els va tocar el torn als refugiats de l’evanescent món comunista. Les admissions van caure en picat arran de l’11-S per recuperar-se amb alts i baixos en la dècada del 2010, quan el país va acceptar sobretot birmans, iraquians i bhutanesos. El 2022, la majoria va provenir de la República Democràtic­a del Congo, Síria, Birmània i el Sudan.

Aquest pèndol històric estava cridat a repuntar amb Biden, però, llevat que tot canviï de forma imprevista, no ho farà. Amb el crim cotitzant de nou a l’alça i les eleccions presidenci­als en l’horitzó, el demòcrata sembla haver sucumbit al discurs de la dreta. Una picada d’ullet als independen­ts i els treballado­rs blancs de regions desindustr­ialitzades que ha revoltat part de les bases demòcrates.

«En campanya, Biden va prometre restaurar el dret a l’asil. Quina promesa trencada. Ni tan sols els canvis recents en la normativa final han aconseguit remeiar els fonaments il·legals i inhumans d’aquesta política», va recalcar Eleanor Acer, directora del programa per als refugiats de Human Right First.

 ?? Daniel Becerril / Reuters ?? Un immigrant mira de reunir-se amb altres sol·licitants d’asil per creuar el riu Bravo, a Matamoros (Mèxic), dimecres.
Daniel Becerril / Reuters Un immigrant mira de reunir-se amb altres sol·licitants d’asil per creuar el riu Bravo, a Matamoros (Mèxic), dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain