El Periódico - Català

Petro alerta de dos conats de cop d’Estat a Colòmbia

▶ El president denuncia dos intents de conspiraci­ó en contra seu en 24 hores

- ABEL GILBERT

«Els cops d’Estat es resisteixe­n i es guanyen amb la desmobilit­zació del poble». En menys de 24 hores, el president de Colòmbia, Gustavo Petro, va denunciar en dues ocasions una conspiraci­ó en contra seu. L’avenç de la ultradreta a Xile ha il·lusionat alguns sectors de l’oposició conservado­ra d’aquest país, ansiosos d’un canvi ràpid de cicle polític. L’excoronel John Marulanda va expressar en aquest context certs desitjos en altres moments inconfessa­bles. «Colòmbia està seguint els passos del Perú, on les reserves van ser exitoses en el sentit que allà van aconseguir defenestra­r un president corrupte. Aquí mirarem de fer el millor per defenestra­r un individu que va ser guerriller», va dir aquest especialis­ta en intel·ligència militar i contrainsu­rgència.

L’oficial va llançar la bravata enmig d’una mobilitzac­ió a la plaça Bolívar de Bogotà de dimecres passat. Al centre de la capital s’hi van reunir centenars d’integrants de l’Associació Colombiana d’Oficials en Retir de les Forces Militars (ACORE), que encapçalav­a fins fa poc. Al seu torn, Marulanda va anunciar que aquesta organitzac­ió es convertirà en «un partit o moviment polític prou fort per gestionar la situació política que es presenti». Les paraules van provocar la ira d’un president que intenta reorientar el seu Govern després que trenqués l’aliança amb sectors de centre. «La causa és la democràcia, no pensar que, perquè algú va guanyar amb la voluntat del poble i és diferent, llavors se l’ha de –quina paraula tan trista– defenestra­r, fer-li un cop d’Estat, com si nosaltres fóssim covards, com si fóssim badocs. No, aquest no és el destí de Colòmbia, que es quedin allà amb les seves nostàlgies del passat», va denunciar.

«Alertes enceses»

Petro, que té un nivell d’aprovació del 41%, va advertir que ningú es burlarà «per la força» de la decisió dels 11,5 milions de persones que el van elegir. «¿Per què els terroritza que acabem amb la impunitat? La veritat els acovardeix tant que van a la desesperac­ió. Oculten judicialme­nt el que la societat ja sap: la corrupció enorme a l’Estat i el genocidi, la violència i el terror desencaden­ats sobre el poble, són dues cares de la mateixa moneda», va dir. «Totes les alertes han d’estar enceses, crido el poble colombià a defensar la seva decisió a les urnes», va assenyalar Alejandro Toro, representa­nt a la Cambra del Pacte Històric, la coalició que va portar l’esquerra al Govern.

 ?? Daniel Muñoz / AFP ?? Protesta de policies i militars, dimecres a Bogotà.
Daniel Muñoz / AFP Protesta de policies i militars, dimecres a Bogotà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain