El Periódico - Català

Els kurds podrien tenir la clau d’un nou Govern si Erdogan perd

▶ L’aliança HDP, que es presenta dins de la coalició opositora, aspira al 15% dels vots

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER BEGOÑA GONZÁLEZ

La repressió contra el poble kurd és potser una de les ferides obertes més sagnants de la societat turca. En un país amb 85 milions d’habitants, els kurds represente­n entre el 15% i el 20% de la població, i aquest any, podrien ser la clau que obri la porta a un Govern de la coalició opositora que li ha sortit a l’actual president, Recep Tayyip Erdogan. De les últimes enquestes es desprèn que l’aliança prokurda que forma part de la coalició opositora podria arribar a obtenir el 15% dels sufragis. Una xifra que ineludible­ment faria del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), i els seus socis, actors fonamental­s en el bàndol guanyador.

El moviment nacionalis­ta kurd, per la seva banda, no ha presentat candidat a les presidenci­als i ha optat per donar el seu suport al candidat conjunt de l’oposició, el socialdemò­crata Kemal Kiliçdarog­lu. Aquest prominent paper en l’escena política del moviment kurd és un factor nou en la política del país anatòlic. «No hi havia hagut mai una ocasió tan ajustada en què un candidat alternatiu a qui ostenta el poder tingués opcions reals de desbancar Erdogan», explica Senén Florensa, diplomàtic i president executiu de l’IEMed. Fins ara, era realment irrellevan­t a qui donessin suport els partits kurds perquè l’elecció estava pràcticame­nt decidida abans de portar-se a terme.

Deriva autoritàri­a d’Erdogan

Són molts els dubtes que sorgeixen sobre el futur repartimen­t de poders en cas que l’oposició aconseguís la victòria, però no hi ha dubte que els kurds no en formaran part. «És impossible predir el repartimen­t de pesos en un Govern liderat per Kiliçdarog­lu. Però el poble kurd ja hi guanyarà només de fer fora Erdogan», vaticina Florensa. El poder turc mai caurà en mans kurdes atès l’arrelament que té en la societat el menyspreu a aquesta minoria. Aquesta discrimina­ció a què ha sigut sotmesa històricam­ent la població kurda des dels inicis de la República de Turquia es va acabar d’intensific­ar en mans

El poder mai caurà en mans kurdes perquè ha arrelat en la societat turca el menyspreu a aquesta minoria

del Govern del Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament (AKP) durant els últims anys de la deriva autoritàri­a d’Erdogan. Tal és el temor kurd per una possible invalidaci­ó del partit HDP, que han demanat el vot a una petita formació afí de l’esquerra kurda per esquivar la il·legalitzac­ió després d’haver sigut perseguit i vilipendia­t pel Govern. L’Executiu d’Erdogan l’acusa de ser el braç polític del considerat grup terrorista PKK, sigles que represente­n el Partit dels Treballado­rs del Kurdistan. Assumint la identitat del Partit de l’Esquerra Verda (YSP) han esquivat el procés d’il·legalitzac­ió sobre el qual el Tribunal Constituci­onal ha de dictar sentència les pròximes setmanes.

La petició d’aquest partit del vot per al candidat opositor respon a una mera estratègia per tenir més opcions d’apartar Erdogan del poder. I en part, també respon a l’assetjamen­t sistemàtic a què són sotmesos els líders d’aquesta minoria al país. Més de 4.000 membres del partit són a la presó, entre ells el carismàtic antic colíder de la formació nacionalis­ta kurda, Selahattin Demirtas, empresonat des del 2016 malgrat les constants exigències d’alliberame­nt del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. L’estratègia d’unir el vot al candidat opositor està recollint fruits. El diari turc Bianet es feia ressò dies enrere de l’avantatge de Kiliçdarog­lu a les quatre províncies més grans de Turquia dominades pels kurds.

 ?? Ilyas Akengin / AFP ?? Banderes del Partit Democràtic Popular (HDP) i una pancarta electoral amb la imatge del president turc, Recep Tayyip Erdogan, penjada al Castell del Sud, al centre històric de Diyarbakir.
Ilyas Akengin / AFP Banderes del Partit Democràtic Popular (HDP) i una pancarta electoral amb la imatge del president turc, Recep Tayyip Erdogan, penjada al Castell del Sud, al centre històric de Diyarbakir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain