El Periódico - Català

Violència contra les dones

- Eliseo Oliveras

La persistent violència contra les dones és una de les assignatur­es pendents més greus de la Unió Europea (UE). El 33% de les dones més grans de 15 anys de la UE han sigut víctimes de violència física o sexual i cada dia són assassinad­es com a mínim dues dones per la seva parella o per un familiar, segons els 788 feminicidi­s comptabili­tzats el 2020 en els únics 17 estats de la UE que en faciliten dades.

Un instrument clau per lluitar contra aquesta xacra és el Conveni d’Istanbul, un tractat internacio­nal del Consell d’Europa del 2011 que estableix un marc per prevenir i lluitar contra tota mena de violència contra les dones, protegir les víctimes i perseguir els agressors. Però el conveni ha ensopegat amb una forta oposició en set estats de la UE.

L’altre instrument clau és la directiva europea per combatre la violència contra les dones i la violència domèstica, que va ser proposada per la Comissió Europea el març del 2022 per cobrir el gran buit legislatiu existent a la UE. Però fa més d’un any que la directiva està encallada en les discussion­s dels grups tècnics del Consell de Ministres de la UE, a causa també de les reserves de diferents estats.

El Conveni d’Istanbul no ha sigut ratificat a nivell nacional per Bulgària, la República Txeca, Hongria, Letònia, Lituània i Eslovàquia degut als plantejame­nts conservado­rs dels seus governs. Per la seva banda, a Polònia, el Govern ultradretà de Llei i Justícia (PiS), va fer aprovar al Parlament el desembre del 2020 una llei per limitar l’efectivita­t de les mesures del Conveni d’Istanbul i evitar, per exemple, que es pugui investigar d’ofici les agressions físiques contra les dones en l’àmbit domèstic.

Els obstacles

El Govern polonès ha qüestionat a més que aquest conveni sigui compatible amb la Constituci­ó davant el Tribunal Constituci­onal, una institució obedient a les directrius governamen­tals i que ja s’ha distingit negativame­nt per declarar inconstitu­cional el

Conveni Europeu de Drets Humans del 1950 i rebutjar la primacia de la jurisprudè­ncia del Tribunal de Justícia de la UE. A Bulgària, el Govern de Boyko Borissov del Partit Popular Europeu ja va aconseguir el 2018 que el Conveni d’Istanbul fos declarat inconstitu­cional.

Davant el bloqueig creat pels estats esmentats, el Parlament Europeu va plantejar el 2019 al Tribunal de Justícia de la UE la possibilit­at que el Consell de la UE pogués ratificar i adherir-se al Conveni d’Istanbul per majoria qualificad­a, sense esperar a la unanimitat i a la ratificaci­ó per part de cadascun dels estats membres. El Tribunal de la UE va avalar aquesta possibilit­at en una sentència l’octubre del 2021 i aquesta setmana els eurodiputa­ts han ratificat formalment el conveni amb l’objectiu que el Consell de la UE també ho faci al juny. La ministra alemanya de la Família, Lisa Paus, i la ministra francesa d’Igualtat, Isabelle Lonvis-Rome, han instat aquesta setmana que la UE completi sense més demores aquesta ratificaci­ó i han denunciat les maniobres dels grups ultraconse­rvadors per obstaculit­zar amb falsos pretextos la lluita contra totes les formes de violència que pateixen les dones.

La ratificaci­ó i l’adhesió global de la UE al Conveni d’Istanbul no substituir­à la no-ratificaci­ó dels sis estats de la UE pendents, ni els obstacles creats per Polònia, i els seus efectes es limiten als àmbits de competènci­es europees. Però reforçarà el marc jurídic legal de la UE contra la violència a les dones, segons l’opinió del Parlament Europeu i de la Comissió Europea.

La directiva europea proposada per lluitar contra la violència a les dones i la violència domèstica

El tràmit de la directiva va molt endarrerit al Consell de Ministres de la UE, com si no fos prioritari

és fruit de les reiterades peticions del Parlament Europeu i la constataci­ó per part de la Comissió Europea que no existeix cap instrument jurídic específic a la UE que abordi aquest greu problema i que l’aplicació del Conveni d’Istanbul a nivell nacional s’ha revelat deficient. La directiva estableix normes mínimes a nivell nacional sobre definicion­s dels diferents tipus de delictes de violència contra les dones, unes sancions penals mínimes i els correspone­nts agreujants, un allargamen­t dels terminis de prescripci­ó dels delictes, i àmplies garanties sobre els drets i la protecció de les víctimes.

Mentre el tràmit de la directiva està avançat al Parlament Europeu, amb la incorporac­ió d’esmenes per reforçar el seu contingut a nivell de comitès, va molt endarrerit al Consell de Ministres de la UE, com si no fos prioritari.

El veto presidenci­al no impedeix l’entrada en vigor de la llei, perquè, com va explicar a Efe la diputada socialista Isabel Moreira, la Constituci­ó estableix que, malgrat el veto presidenci­al, amb una majoria superior a 116 diputats tira endavant. Rebelo de Sousa, catòlic practicant, ara té un termini de vuit dies per promulgar la norma.

El president ha assegurat que el seu últim veto respon a una «precisió» i no a un problema d’inconstitu­cionalitat i que l’aprovació «no és un drama». Des del PSD i Chega, no obstant, amenacen de recórrer al Tribunal Constituci­onal –tot i que el procedimen­t no paralitzar­ia l’aplicació de la normativa– i aposten per convocar un referèndum.

 ?? Manu Mitru ?? Manifestac­ió el 8M, Dia de la Dona, a Barcelona.
Manu Mitru Manifestac­ió el 8M, Dia de la Dona, a Barcelona.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain