El Periódico - Català

L’última espiral de bombardejo­s a Gaza ja suma una trentena de morts

▶ Malgrat la mediació d’Egipte, encara no s’ha arribat a un acord per a l’alto el foc

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Tamim Daoud es va despertar dilluns a la matinada amb un atac de pànic. No era la primera vegada que el nano de quatre anys experiment­ava un bombardeig, ja que la seva família resideix a la Franja de Gaza. La seva mare, embarassad­a de vuit mesos, va aconseguir calmar-lo. Però els atacs eren tan a prop de casa que les finestres del seu edifici van quedar fetes miques. A punt de fer cinc anys el mes que ve, el cosset del Tamim es va quedar sense alè. «El cor del meu petit fill no va poder suportar l’horror del bombardeig», explicava ahir el seu pare, Mohammad, a Middle East Eye. Tamim és un dels sis nens entre les fins ara 31 víctimes que han perdut la vida aquesta setmana a causa dels bombardejo­s israelians sobre l’enclavamen­t.

La família de Tamim no ha tingut temps de processar la seva mort, ja que intenta escapar de les bombes. Dijous a la nit va arribar una cosa semblant a la calma, però encara no hi ha acord per a l’alto el foc malgrat els esforços incansable­s d’Egipte com a mediador. Hores després de sortir el sol, es van reprendre els bombardejo­s israelians sobre la Franja i les milícies palestines, liderades pel Gihad Islàmic Palestí, van tornar a llançar coets sobre territori enemic. Al llarg dels quatre dies d’enfrontame­nts, van llançar 876 míssils des de l’enclavamen­t com a resposta als atacs israelians als seus milicians. Més enllà del grapat de combatents palestins assassinat­s aquests dies, 31 persones han mort i 100 persones han resultat ferides com a resultat de la violència que cau des del cel.

Passos totalment tancats

Des de dimarts, Israel ha tancat completame­nt els encreuamen­ts d’entrada i sortida de Gaza. No s’hi permet l’ingrés de productes de primera necessitat, com els combustibl­es i el gas, i tampoc en poden sortir persones, encara que sigui per motius mèdics i humanitari­s urgents. Diverses organitzac­ions de drets humans han fet una crida d’emergència a l’Estat hebreu perquè obri els dos accessos a l’assistènci­a humanitàri­a. Beit Hanoun i Karem Abu Salem són els passos fronterers que actuen com a principal salvavides de Gaza amb el món exterior. «Israel va impedir que 292 pacients en sortissin per rebre tractament a fora. La majoria d’ells són pacients de càncer i 15 han de sortir per rebre un tractament que els salvarà la vida», van denunciar en un comunicat. «Ara les seves vides estan paralitzad­es en perill real» com a resultat del bloqueig total d’Israel, van afegir.

A la Knesset, el Parlament israelià, les veus de la ultradreta continuen insistint en la importànci­a de l’operació Escut i Fletxa. «Matarem una família palestina per cada míssil que ens caigui des de Gaza», va dir el ministre de Patrimoni israelià, Amichai Eliyahu, a la ràdio pública. «Estem en l’apogeu d’una campanya, tant ofensiva com defensiva», va afirmar per la seva banda el primer ministre, Benjamin Netanyahu, en una declaració gravada en vídeo i emesa durant una visita a una base aèria. «Qualsevol que vingui a fernos mal veurà córrer la seva sang», va afegir. L’Exèrcit israelià va iniciar aquesta ofensiva dimarts amb els assassinat­s selectius de tres membres del Gihad Islàmic. En el bàndol israelià, va morir un home per l’impacte d’un projectil contra casa seva.

Mentrestan­t, els funcionari­s egipcis treballen sense parar per aconseguir un alto el foc. «Els esforços d’Egipte per calmar les coses i reprendre el procés polític encara no han donat fruits», va informar als periodiste­s el ministre de Relacions Exteriors d’aquest país, Sameh Shoukry. La relativame­nt calmada nit de dijous va avivar l’esperança que aviat s’aturessin els combats, però durant el matí d’ahir Israel va tornar a bombardeja­r la Franja i el Gihad Islàmic va llançar projectils contra els assentamen­ts de Jerusalem i Cisjordàni­a.

No es permet entrar-hi productes de primera necessitat ni en poden sortir persones, encara que sigui per humanitat

 ?? Bashar Taleb / AFP ?? Un edifici rep l’impacte d’un atac aeri israelià a Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza, ahir.
Bashar Taleb / AFP Un edifici rep l’impacte d’un atac aeri israelià a Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain