El Periódico - Català

¿Què és el Gihad Islàmic Palestí?

El segon grup militant més gran de Gaza ha llançat més de 600 projectils en quatre dies. La seva trajectòri­a va començar sis anys abans que Hamàs.

- A. L. P.

Fa dies que les milícies palestines llancen centenars de coets a Israel des de la Franja de Gaza. Es podria assumir que el responsabl­e és Hamàs, la formació palestina que governa de facto a l’enclavamen­t des del 2007. Però aquesta vegada la resposta militar ha sigut del Gihad Islàmic Palestí (YIP), que té sis anys més de trajectòri­a. Vet aquí algunes claus sobre aquest grup armat.

PER ALS DESIL·LUSIONATS.

El YIP va néixer a principis dels 80. Fathi Shiqaqi i Abdul Aziz Odeh la van crear per atraure els decebuts amb l’Organitzac­ió per a l’Alliberame­nt de Palestina (OAP) de Yasser Arafat. Després de la primera intifada, es va mantenir ferm amb Hamàs en el seu rebuig de les negociacio­ns de pau i el seu objectiu final de destruir Israel, però es diferencia pel seu desinterès en la política. La seva resistènci­a és només militar. Per això, segons estimacion­s del 2021 de la CIA, tenen entre 1.000 i diversos milers d’homes armats. Té un gran arsenal de coets, morters, coets i míssils antitancs. S’ha desplegat de forma destacada a la Cisjordàni­a ocupada, però la seva presència més gran continua sent a Gaza.

FINANÇAT PER L’IRAN.

Segons l’agència d’intel·ligència Shin Bet d’Israel, l’Iran ha enviat coets, armes antitancs i projectils de morter a les dues principals milícies presents a la Franja de Gaza al llarg dels anys. El YIP compta amb seus a Beirut i Damasc, per les quals també li arriben desenes de milions de dòlars dels seus aliats iranians. Tot i que Hamàs va trencar els llaços amb Teheran pel seu suport al president Bashar al-Assad en la guerra civil de Síria, el YIP ha estret els seus vincles amb el règim dels aiatol·làs, arxienemic d’Israel.

TENSA RELACIÓ AMB HAMÀS.

Centrat en la resistènci­a militar, el YIP té molt menys a perdre que Hamàs,

que mira de preservar el benestar dels dos milions d’habitants de Gaza que malviuen a la presó «més gran a cel obert del món» i evita la violència sempre que pot. Així, els palestins de Gaza no perden els permisos per treballar a Israel ni han de reconstrui­r les seves cases sense ajuda. D’aquesta manera, Hamàs tampoc posa en risc el flux d’efectiu del seu aliat Qatar. Durant aquesta ofensiva –que recolza–, ha establert, al costat del YIP, l’Operació de Sales Conjuntes de les Faccions de la Resistènci­a Palestina per garantir que qualsevol decisió sobre la guerra o l’alto el foc amb Israel es prengui per consens. Les dues milícies són considerad­es grups terroriste­s per l’Estat hebreu, els EUA i països europeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain