El Periódico - Català

El negoci de la droga del règim d’Al-Assad

Milions de pastilles de captagon, la denominada droga dels gihadistes, circulen pel Pròxim Orient amb bons beneficis per al règim sirià i també per a la milícia libanesa Hezbol·là. És un fàrmac per al tractament de la hiperactiv­itat amb forts efectes narc

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Els atacs aeris jordans sobre Síria són estranys. Per això, quan dilluns va morir un dels traficants de drogues més coneguts del país a causa de la violència llançada des del cel, totes les mirades van apuntar al regne haiximita.

Uns dies abans, Jordània va advertir que utilitzari­a la força dins de Síria per eliminar el tràfic de drogues als seus territoris i d’allà a les nacions riques en petroli del golf Pèrsic. I és que hi ha una droga que arriba a tots els racons de la regió i arrasa milers de vides. Milions de pastilles de captagon es colen entre les fronteres poroses del Pròxim Orient per al benefici de, sobretot, el règim de Bashar alAssad a Síria i la milícia libanesa Hezbol·là.

És ben conegut que Hezbol·là utilitza la indústria del narcotràfi­c com una de les seves principals fonts d’ingressos. Sota les ordres de l’Iran, la milícia libanesa ha jugat un paper important en aquest comerç il·legal, creant una xarxa de contraban i blanqueig de diners que s’estén des de l’Àfrica fins a Amèrica. Primer va ser el cànnabis, però ara el grup avalat per l’Iran s’està expandint cap a drogues més dures i addictives, com el captagon.

A mesura que el conflicte a Síria continua, el país s’ha transforma­t en un narcoestat, que genera a través d’aquestes pastilles milers de milions de dòlars en ingressos per al president sirià i els seus socis.

«Síria és el principal centre de producció de captagon amb el nexe estatal més gran, atesa la profunda participac­ió del règim d’AlAssad en la producció i el contraban d’aquesta droga de mida industrial», explica Caroline Rose, directora del New Lines Institute, que investiga el comerç de captagon, la reducció militar i els reptes de seguretat.

Els amics d’Al-Assad

«És la llar de les fàbriques més grans de producció de captagon, la majoria en àrees controlade­s pel règim, i les forces de seguretat en faciliten el tràfic des dels ports controlats pel règim i els encreuamen­ts fronterers cap al Mediterran­i i les fronteres jordana, libanesa, turca i iraquiana», explica l’autora de La amenaza del captagon: un perfil del comercio ilícito, el consumo y las realidades regionales aquest diari.

aPerò el règim d’Al-Assad no podria liderar un imperi d’aquestes caracterís­tiques sense l’ajuda dels seus amics. Hezbol·là ha comprat terres i propietats a la frontera est amb Síria, on estan situades la majoria de fàbriques de captagon. Declaren aquestes àrees com a zones militars que no permeten l’accés de les autoritats libaneses ni de ningú que no estigui afiliat a Hezbol·là. Fa dues setmanes, el Departamen­t del Tresor dels Estats Units va anunciar sancions a les persones implicades en la producció i el trànsit de captagon, incloent-hi els caps de la droga libanesos Nouh Zeaiter i Hassan Daqqou. Hezbol·là necessita els diners que provenen d’aquest comerç, ja que el seu principal finançador, l’Iran, s’ha vist greument afectat per les sancions occidental­s.

«El comerç d’haixix i captagon és una de les fonts de finançamen­t més importants per a Hezbol·là sota la direcció de l’Iran», afirma Taim al-Hajj Hazza, periodista d’investigac­ió sirià. «Hezbol·là i l’Iran van tenir el paper més important en l’establimen­t de la indústria de les drogues a Síria», declara a aquest diari.

El captagon és el nom comercial del compost farmacològ­ic clorhidrat de fenetil·lina, que es va produir originalme­nt a l’Alemanya Occidental als anys 60. Va ser creat com un tractament per al trastorn per dèficit d’atenció, la narcolèpsi­a i la depressió.

«Perjudicia­l per a la població»

A causa dels seus efectes addictius, va ser prohibit dues dècades després, però ja era massa tard per a l’Orient Mitjà, on una xarxa regional va començar a produir i traficar milions de pastilles. «La indústria i el comerç de drogues són perjudicia­ls per a la població, ja que han començat a corrompre tota una generació que ha començat a consumir o vendre drogues», denuncia Al-Hajj Hazza.

El consum de captagon va augmentar durant l’expansió d’Estat Islàmic a Síria, ja que els líders del grup terrorista repartien les pastilles entre els seus lluitadors abans

Hezbol·là ha comprat terres a la frontera del Líban amb Síria, on se situen la majoria de fàbriques

La milícia libanesa ha creat una xarxa de contraban i blanqueig des de l’Àfrica a Amèrica

S’han produït confiscaci­ons a Europa; a França cada vegada és més present

de les batalles per donar-los més energia i concentrac­ió.

Ara el consumidor més important de captagon sembla que és l’Aràbia Saudita, on els estudiants i la joventut l’utilitzen per suportar l’estrès dels exàmens i l’atur. Altres països del Golf estan rebent grans quantitats de pastilles que solen arribar a través d’estats fronterers amb Síria.

A mesura que els països àrabs reprenen les seves relacions amb Damasc, han inclòs en la taula de negociacio­ns la indústria de drogues il·lícites de Síria, tot i que el règim d’Al-Assad ha negat les acusacions. «La permissibi­litat d’aquest comerç brut es limita a les butxaques dels senyors de la guerra del règim del president sirià», remarca Al-Hajj Hazza, autor d’investigac­ions i anàlisis relacionad­es amb el tema.

Diversos mitjans s’han fet ressò de les notícies sobre confiscaci­ons d’estupefaen­ts al nostre continent, que augmenten en països com França i on s’ha comprovat que el captagon està cada vegada més present.

 ?? Joseph Eid / AFP ?? Pastilles de captagon.
Joseph Eid / AFP Pastilles de captagon.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain