El Periódico - Català

Els pilots anuncien aturades a l’estiu en totes les aerolínies

▶ El sindicat Sepla proposa la mesura en protesta pels serveis mínims «abusius» decretats pel ministeri

- SARA LEDO

Un estiu més l’amenaça de vaga sobrevola les aerolínies espanyoles. El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) estudia fer aturades generalitz­ades després que les actuals vagues a Air Europa i Air Nostrum hagin quedat gairebé desactivad­es per l’aplicació d’uns serveis mínims per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agència Urbana que la central considera «abusius». El sindicat considera que els serveis mínims alts contribuei­xen a «cronificar» les vagues, que no aconseguei­x l’efecte esperat.

Sepla té representa­ció sindical en fins a 11 aerolínies. A més de les esmentades Air Nostrum i Air Europa, és a Iberia, Iberia Express, Vueling, Ryanair, EasyJet, Norwegian, Swiftair, Plus Ultra, Jet 2, Eurowings i Evelop. «Seria una decisió que s’ha de valorar i negociar», va explicar ahir en roda de premsa el secretari general de Sepla, Javier Fernández-Picazo. El sindicat assegura, a més, que miraran de reunir en les protestes altres col·lectius dins del sector aeri, com són els tripulants de cabina (TCP), els tècnics de mantenimen­t, els controlado­rs aeris i, fins i tot, el transport per carretera.

Sepla va convocar vaga a Air Europa l’1, 2, 4 i 5 de maig per protestar per un nou conveni col·lectiu i millores salarials. Però el Ministeri de Transports va imposar uns serveis mínims del 90% que van deixar, a efectes pràctics, sense efectes les aturades. Segons la central, es van protegir 157 de 175 vols. Per a Fernández-Picazo l’únic perjudicat «és l’usuari» perquè amb aquesta decisió les aerolínies no se senten «en absolut pressionad­es en la taula de negociació».

«No pararem»

El dirigent sindical va recordar, a més, que en els últims 12 anys hi ha hagut més de 15 sentències de l’Audiència Nacional que han establert que els mínims dictats per Transports en les diferents vagues van ser «abusius», cosa que els ha impedit l’exercici efectiu del dret de vaga.

El 8 de maig, Sepla va anunciar la convocatòr­ia de vuit noves jornades de vaga a Air Europa per als dies 22, 23, 25, 26, 29 i 30 de maig i l’1 i 2 de juny a totes les bases i centres de treball a Espanya.

Per la seva banda, els pilots d’Air Nostrum van iniciar a finals de febrer una vaga a totes les bases i centres de treball de l’aerolínia, de caràcter indefinit i que es desenvolup­a tots els dilluns i divendres, en el marc de les negociacio­ns del seu conveni col·lectiu. En aquest sentit, Sepla va registrar la sol·licitud de mesures cautelars a l’Audiència Nacional per «vulneració del dret constituci­onal a la vaga» per l’aplicació «abusiva» dels serveis mínims del ministeri en les aturades d’Air Nostrum.

El delegat cap de Sepla a Air Nostrum, Manuel Reyes, va qualificar en la roda de premsa d’ahir d’«inconcebib­le» que «el Govern permeti a la companyia parapetar-se després d’uns serveis mínims abusius i evitar així arribar a un consens». La sol·licitud serà replicada pels pilots d’Air Europa.

Així, el delegat cap de Sepla a Air Europa, Carlos Sánchez, va demanar que l’administra­ció pública exerceixi el paper imparcial que se li pressuposa i va avançar que les mobilitzac­ions dels pilots «no pararan» i preveu noves aturades aquest estiu, si la direcció de l’aerolínia continua negant-se a escoltar les reclamacio­ns salarials i laborals dels treballado­rs.

Air Europa té convocada vaga per als dies 22, 23, 25, 26, 29 i 30 de maig i 1 i 2 de juny

 ?? El Periódico ?? Cabina d’un avió comercial en ple vol.
El Periódico Cabina d’un avió comercial en ple vol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain