El Periódico - Català

L’Automobile, una capitalita­t per defensar

-

Avui obre les portes al públic general la 42a edició del saló internacio­nal de l’automòbil de Barcelona, rebatejat des del 2017 com l’Automobile Barcelona. El certamen reunirà l’oferta de 31 marques, a més de la incorporac­ió de la mostra dedicada als vehicles de dues rodes MotoOh! Barcelona Al llarg de la seva història, el saló ha simbolitza­t el pes de Barcelona, pionera de les primeres experiènci­es autòctones de fabricació de vehicles de motor (1889), de l’aterratge de plantes de producció de grans marques internacio­nals (Ford, 1931) i de la popularitz­ació de l’accés al vehicle a través dels primers models populars de Seat (1950). I ara (amb el lema Electritza­nt) té el repte de ser l’aparador de la reconversi­ó elèctrica del sector, i de la renovació del paper de capitalita­t de Barcelona en aquest nou ecosistema.

Una de les novetats destacades de l’Automobile Barcelona 2023 ha sigut la presència de marques xineses en un moment que per primera vegada el cotxe elèctric més venut a Espanya (l’MG Z4) és també de fabricació xinesa. Encara que no s’hagi fet realitat la instal·lació de cap fabricant d’aquesta nacionalit­at a Espanya ni tampoc s’hagin concretat les possibilit­ats que despleguin plantes d’acoblament locals, el seu impacte en el mercat, amb productes a bon preu i de qualitat respectabl­e, suposa alhora un impuls per a l’electrific­ació del parc automobilí­stic espanyol i un senyal d’alerta per als fabricants europeus, que s’han de preparar per competir. Amb el suport dels fons públics New Generation però també amb productes a l’altura de les necessitat­s dels potencials compradors.

Barcelona es troba en el centre d’una regió (amb les grans factories de Navarra, Saragossa, València i Martorell i també la futura planta de bateries de Sagunt) on pot continuar tenint un paper clau gràcies a l’aposta del grup Volskwagen (amb l’anunci aquesta setmana del Cupra Raval, el primer elèctric 100% de Martorell), però també en la innovació en els camps de la indústria auxiliar, les instal·lacions de càrrega o les noves fórmules de mobilitat elèctrica lleugera, des de les motos als minivehicl­es i el transport urbà. Aquest, en totes les seves variants, és l’únic futur possible per a un sector en intensa reconversi­ó, amb els combustibl­es fòssils ja amb data de caducitat per imperatiu ambiental inajornabl­e.

Però com s’ha recordat més d’una vegada des de la indústria, difícilmen­t es pot ser una potència productiva en aquest sector si el mercat local de la mobilitat elèctrica no té la massa crítica necessària. I per aconseguir-ho són imprescind­ibles no només les ajudes públiques a la reconversi­ó industrial i a la compra per part de particular­s i flotes d’empreses, sinó també el desplegame­nt de tot l’ecosistema (des de la generació neta d’electricit­at fins a la creació d’una xarxa extensa de solucions de càrrega) que faci possible aquest gran canvi. Una cosa especialme­nt necessària en àrees (com la metròpolis barcelonin­a) amb un teixit de vivendes en altura que fan el desplegame­nt del cotxe elèctric més difícil que les àrees on predomina la vivenda unifamilia­r. On, a més, es troba a faltar que les polítiques de restricció de l’ús del vehicle particular discrimini­n entre la mobilitat contaminan­t i la mobilitat sostenible que hauria de trobar un entorn que la fomenti.

No es pot aspirar a ser una potència fabricant si no s’aconseguei­x estimular el mercat local

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain