El Periódico - Català

Governança en l’era digital

El consens i el bon ús del ‘big data’, clau en la gestió municipal

- Exalcalde de Barcelona i president d’IdenCity Jordi Hereu

Els escuts dels gremis adornen el paviment del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. No estan aïllats, sinó que acompanyen el mateix emblema de la ciutat, i posen en relleu el paper dels gremis des de fa segles al consistori. En aquell temps no existia el concepte de governança–que va sorgir en la dècada dels 80 com a fórmula per definir noves estructure­s de cooperació entre el sector públic, el privat i el denominat tercer sector–, però d’una forma més primitiva que l’actual, els agents socials ja estaven involucrat­s en el projecte de la ciutat.

Així, Barcelona expressa des de fa segles aquesta pràctica de governança, però no és l’única. Actualment, les ciutats més competitiv­es i atractives són precisamen­t les que es basen en un model de governança urbana integrada juntament amb els agents socials, educatius, culturals, veïnals i empresaria­ls que represente­n la societat. Dit d’una altra manera, un consistori no en té prou de governar bé, sinó que ha de ser un líder relacional, capaç de cohesionar tots els agents socials de la ciutat. És per això que, trobant-nos a l’avantsala de les eleccions de més de 8.000 municipis a Espanya, és moment de plantejar-nos quines són les claus per a una governança urbana exitosa.

En primer lloc, és fonamental superar la cultura del desacord i l’enfrontame­nt. Fins i tot sent conscients que indubtable­ment apareixera­n conflictes i dificultat­s, la governança urbana necessita lideratges del consens. En aquest sentit, govern i agents socials han de comptar no només amb un mateix rumb clar i compartit, sinó a més amb la voluntat d’arribar a acords. Només així, de la governança democràtic­a en sortiran decisions que es convertira­n en realitats, que, al seu torn, aniran donant forma a la transforma­ció de la ciutat.

Un altre element indispensa­ble és comptar amb les eines adequades per planificar el desenvolup­ament de la ciutat. Afortunada­ment, la digitalitz­ació –gràcies a l’ús del big data i la tecnologia de machine learning– ha obert la porta a l’ús de dades per prendre millors decisions al servei de la qualitat de vida de la ciutadania. Avui dia, a través del mesurament d’indicadors de tot tipus, som capaços de plasmar la realitat d’un municipi pràcticame­nt en temps real.

Gràcies a aquestes eines, els gestors municipals poden avaluar o fins i tot fer prediccion­s de tots els àmbits de temàtica urbana (mobilitat, mercat laboral, salut, sostenibil­itat). Així, gràcies a les noves tecnologie­s, tant el sector públic com el privat tenen al seu abast un enorme volum de dades que es converteix­en en intel·ligència per prendre decisions polítiques i socials sobre una base científica.

Segons l’ONU, la meitat de la població mundial viu en l’actualitat concentrad­a en urbs, una proporció que segons les estimacion­s seguirà augmentat. Això converteix les ciutats en les principals consumidor­es de recursos (aigua, energia, alimentaci­ó) i els confereix la gran responsabi­litat de convertir-se en palanca de la triple sostenibil­itat ambiental, social i econòmica que el món necessita.

Les metròpolis, que sempre s’han caracterit­zat per ser espais per a les oportunita­ts i la prosperita­t, es troben davant el desafiamen­t de convertir-se en part de la solució i no del problema. Per aconseguir­ho, hauran de continuar avançant, recolzant-se en un model de governança urbana integrada amb tots els agents socials.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain