El Periódico - Català

Sanitat pagarà el fàrmac que immunitza els nadons contra la bronquioli­tis

- PATRICIA MARTÍN

L’hivern que ve potser la bronquioli­tis no produirà tantes preocupaci­ons als pares dels lactants. La Comissió Interminis­terial de Preus dels Medicament­s, en la qual participen el Ministeri de Sanitat i les comunitats, va proposar ahir que el medicament Beyfortus, aprovat per la UE al mes de novembre i que ha demostrat la seva eficàcia per reduir les hospitalit­zacions causades pel virus respirator­i sincitial (VRS) en nadons, sigui finançat totalment o parcialmen­t a Espanya. És un pas més cap a la inclusió de l’innovador fàrmac en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, tot i que el Govern central i les autonomies encara no han decidit en quines situacions concretes s’administra­rà, dintre del calendari de vacunació –que ara es denomina d’immunitzac­ió.

La Comissió de Salut Pública va fer dimarts una reunió tècnica sobre el fàrmac, però no va arribar a prendre una decisió. Les possibles recomanaci­ons es tornaran a estudiar en les prò-ximes reunions, malgrat que Catalunya i Galícia ja han avançat la seva intenció d’administra­r-lo. La Generalita­t hi ha posat fins i tot data: a la tardor. De moment hi ha temps per a la seva inclusió en el calendari d’immunitzac­ió comuna, ja que el VRS –que causa el 80% de les bronquioli­tis i les pneumònies en lactants– és estacional, ataca sobretot a l’hivern i en aquests moments la incidència es troba sota mínims. El pic màxim la temporada passada va ser a finals de novembre i va provocar un intens col·lapse a les urgències hospitalàr­ies.

També ahir, la Societat europea d’infeccions pediàtriqu­es (ESPID per les seves sigles en anglès) va presentar noves dades d’un assaig clínic en fase tres que mostren que el Nirsevimab, que es comerciali­tza sota el nom de Beyfortus, redueix en més d’ un 80% les hospitalit­zacions causades per VRS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain