El Periódico - Català

Les empreses de geriàtrics obtenen un 10% de beneficis

L’Observator­i DESC sobre el model de la cura de gent gran assenyala que falta «transparèn­cia» en sancions i qualitat del servei.

- ELISENDA COLELL

Les empreses privades que gestionen residèncie­s públiques obtenen un 10% de beneficis, davant el 3,9% de les entitats i fundacions que també s’encarregue­n del funcioname­nt de geriàtrics públics. I també més que els centres gestionats per funcionari­s, que no arriben al 2% de guanys. Ho apunta un informe presentat ahir per l’Observator­i DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals), que apunta que aquests guanys s’aconseguei­xen a força de mantenir amb sous precaris els seus treballado­rs i tot això repercutei­x al seu torn en la baixa qualitat del servei. Les empreses privades del sector de les residèncie­s gasten un 25% menys en personal per hora treballada en comparació amb el que hi destinen els centres públics.

Grans empreses privades estan gestionant la gran majoria de serveis públics que s’encarregue­n de cuidar les persones grans, en un sistema en què no hi ha transparèn­cia, no es garanteix la qualitat del servei i en el qual els empleats estan mal pagats. Aquesta seria la foto fixa sobre els geriàtrics que fa l’informe sobre la xarxa pública de cures als avis, sota el títol Cap a un model públic comunitari per a la provisió de serveis públics. El cas dels serveis de cures a Catalunya. Una de les dades que aporta l’estudi és que, si bé a les residèncie­s públiques gestionade­s per l’Administra­ció un treballado­r cobra 10,1 euros l’hora, a les residèncie­s públiques gestionade­s per empreses privades aquest preu és de 7,7 euros l’hora, un 25% menys. Les entitats socials que fan el mateix destinen vuit euros l’hora per cada empleat. No és estrany que aquestes empreses, segons assenyala l’estudi, obtinguin un 10% de beneficis, bastant més que a les entitats socials i els centres públics.

Aquesta situació, segons els autors de l’informe, repercutei­x directamen­t en la vida dels avis. Les xifres són del 2019, un any abans de la pandèmia, quan les deficiènci­es es van fer evidents, amb més de 8.000 defuncions a Catalunya. «Serveis més físics com la neteja o el suport a fer activitats diàries poden eclipsar serveis com parlar amb les persones i ajudar en la soledat», assenyala el text. I això fa que els empleats se’n vagin dels geriàtrics. «Ateses les condicions precàries de la feina de les cures, la rotació de mà d’obra pot arribar a superar un 15% o un 20%», diu l’informe, mentre apunta que els usuaris busquen, al contrari, seguretat, confort i estabilita­t.

Opacitat

Els autors assenyalen que aquest problema de qualitat del servei ve de lluny, en el moment en què les administra­cions prefereixe­n subcontrac­tar serveis públics abans que gestionar-los ells mateixos. Un model, que diuen, beneficia les grans multinacio­nals. «S’atrau a la contractac­ió aquestes entitats disposades a reduir el preu sabent que no podran complir amb els plecs tècnics, tot i que formalment els compleixin en el moment de la licitació», apunten. «Hi ha nombroses dificultat­s per fer complir els requisits establerts, imposar sancions, rescindir els contractes o evitar proveïdors de baixa qualitat», denuncien també els autors. A tot això, diuen, s’hi ha de sumar la poca «transparèn­cia» i «accessibil­itat» de totes les sancions i queixes acumulades.

El model de gestió basat en la subcontrac­ta beneficia les grans entitats

 ?? Europa Press ?? Dues dones en una residència de gent gran, durant les restriccio­ns per la pandèmia de la covid-19.
Europa Press Dues dones en una residència de gent gran, durant les restriccio­ns per la pandèmia de la covid-19.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain