El Periódico - Català

Els turistes no gasten gaire més aigua que els barcelonin­s

Els establimen­ts de 4 i 5 estrelles n’utilitzen la meitat que el 2016, quan es va donar a conèixer l’informe de Barcelona Regional que fa servir l’ajuntament

- PATRICIA CASTÁN

Feia setmanes que afirmaven que les dades que utilitza el govern municipal d’Ada Colau sobre el consum d’aigua dels turistes a Barcelona no tenien validesa per obsoletes. Els hotelers assegurave­n que el sector ha desplegat tantes mesures mediambien­tals en l’última dècada que no se li podia atribuir un dispendi de l’aigua com el que reflectia l’informe de Barcelona Regional del 2016, ni un altre de previ del 2008. Així doncs, la patronal barcelonin­a va optar per utilitzar «la mateixa metodologi­a» i repetir l’anàlisi aquest abril i maig, cosa que ha comportat dues conclusion­s rellevants: la despesa en hotels de quatre i cinc estrelles (on era més alta) s’ha reduït a la meitat i el consum mitjà (163,5 litres diaris) amb prou feines està per sobre del que fa un barceloní (104 al seu domicili), si es té en compte també el que la població autòctona fa fora de casa.

Aquest últim punt és difícilmen­t constatabl­e en dades absolutes, però l’estimen tenint en compte diferents paràmetres. En canvi, la reducció en aquests set anys és patent, ja que s’ha pres una mostra igual (a 57 hotels, davant dels 56 del 2016) i s’han comptabili­tzat els mateixos elements. És a dir, allotjamen­ts de les diferents categories, càlculs segons nivells d’ocupació i pernoctaci­ons, i ajustos del 5% al 15% (segons el tipus d’hotel) per extreure els consums no imputables a clients no allotjats (per exemple, de restaurant­s i spas).

163,5 litres al dia de mitjana

D’aquesta manera, repliquen l’acusació formulada per Colau que un turista gasta cinc vegades més aigua que un barceloní. Als allotjats en hotels de cinc estrelles i gran luxe se’ls atribuïen 545 litres per dia el 2016. L’informe actualitza­t deixa aquest consum en 242 litres. Als de quatre estrelles passa de 373 a 171. En categories més baixes els descensos en aquests set anys voregen el 25%.

Ponderant totes les tipologies, la mitjana és de 163,5 litres diaris. El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va recalcar ahir que els resultats són fruit d’una llarga llista de mesures implantade­s els últims anys i va recordar com s’estableixe­n les mitjanes. Així, en un hotel s’imputen a cada viatger les despeses d’aigua a la seva habitació (espera poder segregar aquesta dada a curt termini), els de les zones

El consum als hotels de BCN representa avui el 9% de l’aixeta total de la ciutat

comunes (piscines, spas, restaurant­s, neteja...) i fins i tot el reg.

Clos afirma que, si als barcelonin­s se’ls repercutís també el consum correspone­nt a les dutxes dels gimnasos, a la neteja de les finques, al reg de jardins, a les piscines que utilitzen i als restaurant­s que freqüenten, aquest s’acostaria al del visitant.

En conjunt, la despesa global d’aigua als hotels de Barcelona representa avui el 9% de l’aixeta total de la ciutat, davant el 12% que plantejava l’estudi de Barcelona Regional. Es xifra ara en 8.297 milers de metres cúbics, amb un estalvi de 3.000 milers des d’aleshores.

En aquest sentit, va destacar que les iniciative­s d’estalvi els últims anys són múltiples: adequació de les instal·lacions per reciclar aigües grises; instal·lació de reductors de cabal en aixetes i vàters, i d’aixeteria automàtica a totes les instal·lacions; monitoratg­e de consums, conscienci­ació sobre l’ús de tovalloles i llençols; reutilitza­ció de l’aigua de reg; substituci­ó de torres de refrigerac­ió; nous sistemes de neteja; recirculac­ió d’aigua en piscines; electrodom­èstics més eficients i revisió de canonades.

Campanyes específiqu­es

Però a més, aquest any, davant la situació de sequera, s’han iniciat campanyes específiqu­es de conscienci­ació amb la col·laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalita­t. Uns cartells amb la paraula stop i diverses xifres alerten l’hoste al creuar el llindar de l’habitació. «La majoria, sobretot a Europa del nord i central, ja venen molt conscienci­ats i col·laboren», va emfatitzar Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona. El sector també va entregar guies als seus empleats fa dos mesos sobre la gestió d’aquest bé.

Entre les mesures que es continuen incorporan­t destaquen els canvis a les dutxes per reduir la pressió i d’aquesta manera el volum d’aigua per minut, així com la progressiv­a substituci­ó de banyeres per dutxes. Si antigament les categories més altes ho exigien, la Generalita­t va canviar fa uns anys la regulació, de manera que la majoria d’hotels de luxe opten per dutxes, «que és el que prefereixe­n la majoria dels hostes».

La directora general de Turisme de la Generalita­t, Marta Domènech, va assegurar que el seu departamen­t ha treballat «colze a colze» amb el sector per incorporar pràctiques sostenible­s, sobretot en un any de sequera. I va afirmar que l’hostaleria és un dels sectors que més ràpidament han assumit els reptes.

 ?? ??
 ?? Ricard Cugat ?? Una clienta de l’Hotel Yurbban Passage de Barcelona, allotjamen­t que desafia els turistes a dutxar-se en només quatre minuts, el 25 d’abril.
Ricard Cugat Una clienta de l’Hotel Yurbban Passage de Barcelona, allotjamen­t que desafia els turistes a dutxar-se en només quatre minuts, el 25 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain