El Periódico - Català

Berger, l’home que va ensenyar a mirar, visita La Virreina

El Centre de la Imatge recull part de l’obra gràfica del crític i narrador marxista que va transforma­r les estratègie­s de com analitzar una obra d’art.

- ELENA HEVIA

Permanent red. Així s’anomena la mostra que La Virreina Centre de la Imatge dedica a John Berger (Londres, 1926 – París, 2017) fins al pròxim 15 d’octubre. Vermell permanent també és el títol d’un dels llibres d’aquest creador britànic de vocació mutant i transversa­l que es va desplegar com a crític d’art, narrador, novel·lista, dibuixant, guionista de cine, home de teatre, poeta, presentado­r televisiu i camperol –els seus últims anys– i que va ampliar els estrets límits de totes aquestes discipline­s gràcies a una perspectiv­a ferotgemen­t marxista –un marxisme natural gens dogmàtic– que obligava a tot aquell que el llegia o escoltava a mirar d’una altra manera, despossein­t les imatges de totes les capes de prejudicis, moral burgesa i mercantili­sme afegides al llarg de la història.

Presentada per dos dels fills de l’autor, Yves i Jacob, la mostra es pot visitar, segons aquest últim, no tant com una galeria tradiciona­l d’art, «sinó com un túnel amb ramificaci­ons que il·lustren els múltiples interessos» de l’autor. A saber, 60 dibuixos, la majoria fets a tinta i collages. Imatges de Jean Mohr, el fotògraf amb qui, i al llarg de 50 anys, Berger va fer algun dels seus treballs crítics més compromeso­s ideològica­ment, com Un séptimo hombre, un assaig que documenta l’èxode camperol dels anys 50 a les grans ciutats per reconverti­r-se en obrers. Programes televisius mítics com el fonamental Modos de ver. El documental, que recull la intensa conversa entre Susan

Sontag i ell, potser els pensadors més importants sobre les implicacio­ns ètiques i socials de la imatge, a més dels testimonis gràfics dels guions que va escriure per al seu amic Alain Tanner (La salamandra, El centre del món i Jonás, que cumplirá los 25 en el año 2000) en què va entrar en discussió amb algunes de les premisses utòpiques dels 60. «El que més agraeixo a aquesta exposició és que no sigui pretensios­a», afegeix Jacob Berger.

L’art mai va balbotejar

«Molts dels dibuixos presentats aquí no s’han vist mai en un museu», explica Valentín Roma, comissari de la mostra i director del Centre de la Imatge mentre destaca un impactant retrat a tinta que l’autor va fer del seu pare al llit de mort; la sèrie de dibuixos en què interpreta conegudes obres de Caravaggio, Ticià o Velázquez, o els esbossos que va realitzar de memòria immediatam­ent després de ser un dels pocs elegits per veure les pintures rupestres de la cova de Chauvet que molts anys més tard Werner Herzog va immortalit­zar al seu documental La cueva de los sueños olvidados

«A Berger el dibuix li servia com una forma de reflexió – explica Roma–, en aquest cas, per afirmar que «l’art no va néixer balbotejan­t, va néixer perfecte». Per què, entre moltes altres coses, continuo sent marxista és el títol d’un dels manifestos de Berger, que mai va militar al Partit Comunista Britànic, que es poden llegir a la mostra –això del Vermell permanent no és retòric–, així com la interpreta­ció de la famosa foto del cadàver del Che Guevara en què va voler veure una referència clara al Crist jacent de Mantegna.

Un entregat Roma repassa alguns dels highlights de la productiva i conseqüent trajectòri­a de l’autor. El punt d’inflexió que va suposar per a ell guanyar el premi Booker el 1972, amb la novel·la i anunciar en un incendiari discurs que destinaria

G«Agraeixo que l’exposició no sigui gens pretensios­a», diu un fill de l’escriptor

«A Berger el dibuix li servia com una forma de reflexió, explica el comissari de la mostra

la meitat de la suma del guardó a l’organitzac­ió dels Panteres Negres britànica, mentre acusava el promotor del premi de ser un dels responsabl­es directes de la pobresa i l’explotació de les illes del Carib, i l’altra meitat a finançar Un séptimo hombre. Tot un caràcter.

Aquell mateix any i malgrat que ja era una presència constant a la televisió pública britànica, Berger havia canviat les regles del joc de la divulgació artística desmuntant les estratègie­s d’apreciació de l’art. A Modos de ver, un Berger segur de si mateix, atractiu –bé es podia confondre amb un actor–, melena dels 70 i una eloqüència fora de sèrie va llançar una bomba de rellotgeri­a a la BBC, en tan sols quatre capítols de mitja hora, contra la mirada conservado­ra i fossilitza­da d’aquest estil de documental­s. Entre els diferents mecanismes desactivad­ors, hi ha una de les primeres crítiques a la figura de la dona com a objecte de la «mirada masculina», que tant ha alimentat la crítica d’art feminista. El documental marca un abans i un després. Val la pena visitar La Virreina per veure’l.

 ?? Jean Mohr ?? Una imatge del fotògraf Jean Mohr, de l’exposició ‘Permanent red’ sobre John Berger, pertanyent al llibre ‘Un séptimo hombre’, que es pot veure a La Virreina fins al 15 d’octubre.
Jean Mohr Una imatge del fotògraf Jean Mohr, de l’exposició ‘Permanent red’ sobre John Berger, pertanyent al llibre ‘Un séptimo hombre’, que es pot veure a La Virreina fins al 15 d’octubre.
 ?? ?? Dibuix a tinta de John Berger, inspirat en la ‘Mare de Déu de la magrana’, de Fra Angelico.
Dibuix a tinta de John Berger, inspirat en la ‘Mare de Déu de la magrana’, de Fra Angelico.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain