El Periódico - Català

Carme Elias

- ACTRIU

La memòria és un gran cementiri. Va ser la conclusió de Manuel Ibáñez Escofet. La seva referència periodísti­ca en la segona meitat del segle XX va ajudar la societat catalana a no perdre l’esperança. Ell, com molts dels seus col·legues de l’època, va brillar també per la capacitat de connectar referèncie­s amb experiènci­es, vincular records amb història, conjugar passat per projectar futur i destil·lar el seu resultat per deixar escrites pàgines imprescind­ibles per entendre avui una part del context d’ahir. Va aplicar ja en el seu temps el que el filòsof Manuel Cruz ha definit recentment: conèixer és establir relacions. I va associar les seves memòries amb el cementiri.

Abans d’esvanir-se, fins i tot abans d’abandonar-nos lentament per imperatiu biològic, la memòria es pot comportar com un fals amic. Aquell que falla quan el necessites i desapareix quan el busques. El que descobreix­es que t’ha oblidat quan reclames la seva ajuda i no acudeix al punt de trobada concertat. És llavors quan aquesta sensació d’inicial desemparam­ent inicia el seu camí cap a un progressiu buit que desdibuixa­rà els records i els allunyarà en el temps, i acabarà confonent-los primer per apaivagarl­os després.

Nova amistat

Quan deixi de ser jo ha volgut titular la seva autobiogra­fia Carme Elias i Boada (Barcelona, 14 de gener de 1951). Al llibre tots els temps del verb s’entremescl­en perquè la finalitat de les seves pàgines no és tant deixar constància del que va ser sinó de la complexa nova amistat amb qui conviu. Per això simultanie­ja les vivències de la noia pudorosa que volia ser actriu i va debutar amb un nu amb l’inalterabl­e suport familiar malgrat pretendre una cosa millor per a ella. El seu pas per l’Institut del Teatre, les hores d’assaig i representa­ció, de cine i preses repetides, d’aplaudimen­ts i incomprens­ions, premis i silencis, s’alternen amb les percepcion­s de l’etapa actual i una involuntàr­ia experiènci­a personal sabent que la companyia amb qui comparteix existència no era la desitjada.

 ?? Alejandro García / Efe ??
Alejandro García / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain