El Periódico - Català

Consolidar la supremacia i augmentar l’empenta popular d’Aragonès

-

L’objectiu d’ERC és obvi: mantenir i consolidar la seva primacia. Per fer-ho mirarà de rendibilit­zar la locomotora del Govern, amb Pere Aragonès com a president. No és casual que sigui ell mateix el que encapçali els atacs als socialiste­s pel caos de Rodalies. Amb tot, són conscients que l’empenta popular d’Aragonès és inferior a la del president Pedro Sánchez. De fet, el repte dels republican­s és desplegar l’aura presidenci­al d’Aragonès. Mentrestan­t, Oriol Junqueras participar­à activament en la infinitat de petites campanyes que componen les municipals.

Són les primeres eleccions des de la ruptura de coalició del Govern entre ERC i Junts i, per tant, estrena de l’Executiu monocolor en campanya. Amb una presència postconver­gent poc consistent a l’àrea metropolit­ana, el duel entre els exsocis s’espera en el rere-país. En l’enfrontame­nt entre partits independen­tistes, ERC acudeix amb els primers passos ja fets quant a la preparació d’una proposta d’acord de claredat. ERC anhela aparèixer davant els independen­tistes més realistes com el partit seriós que té un pla, tot i que sigui difícil de portar a terme. Per fer-ho, els republican­s no dubtaran a explotar les contradicc­ions internes a Junts i la visible actitud de distanciar-se tan com pugui de Laura Borràs.

Si no salten sorpreses, el guanyador en vots serà entre ERC i el PSC. I el principal terreny de batalla entre aquests dos partits és l’àrea metropolit­ana. Una vegada aconseguit, per part dels republican­s, ser reconeixib­les com l’estendard de l’independen­tisme en aquesta part de Catalunya, davant la poca presència de Junts, Esquerra mira de fer una mossegada més al PSC en els seus feus. Per a això ha posat en joc una de les seves màximes estrelles, Gabriel Rufián, que, si en teoria es presenta com a alcaldable de Santa Coloma, a la pràctica és el cap visible d’ERC a tota l’àrea metropolit­ana.

ERC es presenta com un partit independen­tista, és clar, però alhora assevera que no s’ha de ser independen­tista per votar pels republican­s perquè la seva proposta, per abordar la qüestió territoria­l, passa per un referèndum pactat. XABI BARRENA

 ?? ?? Ernest Maragall, en un acte de campanya a Horta.
Ernest Maragall, en un acte de campanya a Horta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain