El Periódico - Català

Refermar-se a Catalunya i mantenir el fortí de Barcelona

-

El 28 de maig no és només un tot o res per a l’alcaldessa Ada Colau, sinó també el plebiscit de la que és, sens dubte, la columna vertebral del projecte dels Comuns a Catalunya. Conceben el pas per les urnes com el moment de refermar-se a Catalunya.

Minimitzar la fragmentac­ió de l’espai, enrobustir la coalició i posar fi a la dispersió de marques consolidan­t el paraigua En Comú Podem per sobre de la resta de nomenclatu­res (això sí, preservant la personalit­at pròpia de Barcelona en Comú amb Colau com a màxim exponent) ha sigut un imperatiu davant l’objectiu de mantenir el fortí de la capital catalana, créixer i exercir de puntal de Yolanda Díaz al capdavant de Sumar en les pròximes generals.

No aconseguir que Colau tingui per davant un tercer mandat al capdavant de l’alcaldia de Barcelona suposaria una greu estocada per a un espai que orbita al voltant del seu lideratge i que no contempla ni té preparat un relleu davant l’escenari de caiguda de la seva màxima quota de poder. Malgrat aquest risc, el seu equip està convençut que té tots els trumfos. De fet, reconeixen que des de la irrupció de Xavier Trias com a alcaldable han remuntat unes expectativ­es que fa un any flaquejave­n. «L’anticolaui­sme ha despertat la solidarita­t amb Colau», afirmen.

Més enllà de Barcelona, els esforços dels Comuns se centren també a retenir les altres alcaldies emblemàtiq­ues que ara tenen sota els seus dominis, especialme­nt les del Prat de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i Montornès. Aquesta vegada, el pacte de coalició per presentar-se sota el paraigua d’En Comú Podem és global, motiu pel qual les seves expectativ­es passen per créixer en vots i representa­ció. El seu propòsit és ser la quarta força a Catalunya en percentatg­e de vot i xifra de regidors, per darrere d’ERC, Junts i el PSC.

Esperen obtenir representa­ció a Terrassa, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, consolidar-se a Lleida i millorar a Tarragona. També calculen millores a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat. SARA GONZÁLEZ

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain