El Periódico - Català

Recuperar la batuta a Barcelona és crucial

-

El 14 de febrer del 2021, a les eleccions catalanes, el PSC va ser el partit més votat, i ara vol tornar a repetir aquesta fita en les municipals. El 2019, va quedar segon en nombre de suports, però poc més de 54.000 vots el van separar d’ERC, que va quedar al capdavant. Ara, els socialiste­s asseguren que detecten un «canvi de tendència» que els permetrà arrabassar als republican­s el primer lloc. Si ho aconseguei­xen, apuntalari­en el relat que el seu full de ruta basat en la «política útil», la «mà estesa» des de l’oposició i el «final del procés el consolida com l’opció alternativ­a per governar la Generalita­t.

A ningú se li escapa que, sigui o no el més votat, l’èxit de qualsevol partit en aquesta campanya es mesurarà també per, no només qui s’imposa a Barcelona, sinó qui aconseguei­x tenir l’alcaldia. Per al PSC, aconseguir portar la batuta a la capital catalana i recuperar un govern que van tenir sota el seu poder durant 32 anys fins al 2011 és crucial per a les seves expectativ­es a nivell català i estatal, a més de ser un punt d’inflexió per a l’alcaldable Jaume Collboni. Tota la demoscòpia deixa clar que, per a això, seran imprescind­ibles els pactes.

També és un repte tenir les alcaldies de Tarragona, Girona i Lleida. El PSC assegura tenir a prop aquesta possibilit­at a Tarragona amb Rubén Viñuales de candidat i, tot i que aspira a millorar resultats, admet que serà més difícil a Girona –on governa Junts– i Lleida –on ERC està al comandamen­t–.

Sabent que el seu gran viver de vots i el seu suport més fidel és a l’àrea metropolit­ana, el PSC busca també revalidar les majories absolutes d’alcaldies emblemàtiq­ues per al partit com les de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà, Esplugues o Sant Joan Despí. Aspiren a apuntalar i retenir a més feus del cinturó roig, com Sabadell, Mataró o Granollers.

Retenir Badalona, amb Rubén Guijarro, donen per fet que passarà de nou per l’odissea dels pactes. Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Badia del Vallès, Abrera o Sant Just Desvern són a la seva llista d’imprescind­ibles. En els comptes pendents hi ha Terrassa, on Jordi Ballart va aconseguir retenir l’alcaldia malgrat haver-se desvincula­t del PSC i de crear un partit propi.

«Creixement» generalitz­at

 ?? Sílvia Jardí / ACN ?? Collboni, seguit del ministre Iceta, ahir en un míting socialista a Nou Barris.
Sílvia Jardí / ACN Collboni, seguit del ministre Iceta, ahir en un míting socialista a Nou Barris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain