El Periódico - Català

Scholz dona el Carlemany a Zelenski, «gairebé a punt» per a la seva ofensiva

▶ El canceller alemany assegura en l’acte d’entrega del premi que Europa té molt a agrair al president ucraïnès i al seu poble

- MARINA FERRER

Volodímir Zelenski va rebre el premi Carlemany als valors europeus, de mans del canceller Olaf Scholz i a l’històric Saló de la Coronació d’Aquisgrà (oest alemany), un honor que va tenir rang d’agraïment del conjunt d’Europa al guardonat. «Europa té molt a agrair al president Zelenski i al poble ucraïnès», va assegurar Scholz, qui va recordar que la llista dels premiats amb el Carlemany és un «who is who [qui és qui]» del projecte europeu.

El poble ucraïnès representa «el coratge incommensu­rable» davant una «guerra d’agressió» contra un país que «va prendre ja la seva decisió a favor d’Europa» i que ara afronta l’«imperialis­me cec» de Vladímir Putin, en paraules de Scholz.

Zelenski va recollir el seu guardó en el moment clau d’una contraofen­siva que, segons havia assegurat, hores abans a Berlín, «està gairebé preparada», però necessita més aportacion­s d’armes aliades.

Suports europeus

En la cerimònia, el líder ucraïnès va estar acompanyat no només per la plana major alemanya, sinó també per la presidenta de la Comissió

Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, els seus dos grans aliats. A Zelenski se’l va rebre amb una ovació tan històrica com la Sala de la Coronació i alguns ulls humitejats entre els presents.

L’acte va estar precedit per l’anunci de Scholz, encara a Berlín, d’una altra partida d’ajuda militar per 2.700 milions d’euros –que inclou 30 carros Leopard 1 i 20 carros de combat d’infanteria Marder, 100 vehicles blindats de combat i 200 drons de reconeixem­ent. Això eleva a 17.000 milions d’euros l’ajuda alemanya a la defensa d’Ucraïna, la més gran d’un soci europeu a Kíiv, només superada pels EUA.

De tota manera, Zelenski va reiterar des de Berlín la seva petició d’avions de combat i va assegurar que no entra en els seus plans atacar territori rus en la seva contraofen­siva. «On vaig, ho faig oficialmen­t. No irrompo enlloc», va assegurar en la seva compareixe­nça des de la cancelleri­a de Berlín, des d’on va volar amb Scholz cap a Aquisgrà.

L’esperada contraofen­siva està «gairebé preparada». Però li falten «un parell de visites» a altres aliats, va assegurar Zelenski, que segons fonts diplomàtiq­ues volaria des d’Aquisgrà fins a París.

Berlín anuncia una altra partida d’ajuda militar per 2.700 milions, la més gran fins ara

Desacords passats

Zelenski va agrair reiteradam­ent el suport a Scholz, amb qui ja es tuteja, tot i que ha trigat a perdonar a Berlín la passada complicita­t de dos cancellers successius –el socialdemò­crata Gerhard Schröder i després la conservado­ra Angela Merkel– amb Moscou.

A Scholz li va correspond­re tallar aquesta dependènci­a i comprometr­e’s a la màxima solidarita­t amb Kíiv, cosa que a més de l’aportació d’armes s’ha traduït en l’acollida de més d’un milió d’ucraïnesos. Però els moviments de Scholz han sigut d’una lentitud exasperant. Durant mesos va frenar l’entrega dels tancs carros Leopard 2 i continua rebutjant l’enviament de caces occidental­s.

En qualsevol cas, els desacords passats van quedar enterrats ahir entre Berlín i Aquisgrà. El Carlemany, instituït el 1950, és un guardó que han rebut des dels pares de la UE, Jean Monnet (1953) i Robert Schuman (1958), fins als papes Joan Pau II (2004) i Francesc (2016).

 ?? Federico Gambarini / AFP ?? El president Zelenski (centre) amb el canceller alemany, Olaf Scholz (dreta), i altres líders europeus.
Federico Gambarini / AFP El president Zelenski (centre) amb el canceller alemany, Olaf Scholz (dreta), i altres líders europeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain