El Periódico - Català

El no finançamen­t

- Rosa María Sánchez

usuaris de tabac escalfat. «Hi ha molt per fer a Espanya per entendre millor el consumidor espanyol, que és usuari de Marlboro vermell, un producte intens. Hem d’aprendre a replicar en els productes sense fum el nivell de sabor que el consumidor espanyol està buscant», reconeix el primer espasa de la tabaquera a nivell europeu.

Sense suport de Sanitat

Iqos és el seu producte estrella, amb 25,8 milions d’usuaris a nivell global. Es tracta d’un dispositiu electrònic que escalfa el tabac, en comptes de cremar-lo. Segons el Ministeri de Sanitat no hi ha evidència per afirmar que els productes de tabac per escalfamen­t (PTC) siguin menys nocius per a la salut que els productes de tabac convencion­al. «Com a producte de tabac, no està exempt de risc i no existeix cap nivell de seguretat associat al seu ús», diu Sanitat en un informe del juny del 2022. Però no és l’única oferta que comerciali­tza la tabaquera dins de la seva cartera sense fum. També venen cigarrets electrònic­s que produeixen un vapor que conté nicotina de diferents maneres.

I després de la seva última adquisició, Swedish Match, fabriquen tabac oral, similar al snus suec, tot i que en aquest cas no es pot comerciali­tzar a Europa segons la normativa actual, expliquen fonts de l’empresa.

No hi ha debat sobre la reforma del sistema de finançamen­t autonòmic. El 28 de maig hi ha eleccions en 12 comunitats però no hi ha conversa ni confrontac­ió política sobre els ingressos amb què les autonomies han d’aspirar a finançar les seves promeses electorals durant els pròxims quatre anys, malgrat ser un tema d’elevat voltatge polític.

Podria i hauria de semblar estranya aquesta absència. Però no ho és, per més que l’actual sistema de finançamen­t autonòmic estigui pendent de revisió des de fa gairebé una dècada. I és que les diferents posicions d’uns i altres en aquest debat no depenen tant dels postulats de cadascun dels partits que es presentara­n a les eleccions, sinó dels interessos d’uns territoris davant els altres a l’hora del repartimen­t de les transferèn­cies de l’Estat.

De què serveix que els socialiste­s de la Comunitat Valenciana, per exemple, agitin l’aigua del finançamen­t si això pot fer sortir a la superfície les contradicc­ions que hi ha dins del mateix PSOE entre uns territoris i altres i amb el mateix Govern central. El mateix es podria dir del PP, si bé aquí el risc en aquest moment és més baix, ja que els populars governen en un nombre molt limitat de comunitats amb eleccions a la seva agenda d’aquest mes (no toquen eleccions ni a Galícia, ni a Andalusia, ni a Castella i Lleó). Tampoc toquen eleccions autonòmiqu­es a Catalunya (ni al País Basc) i això també resta camp al debat del finançamen­t.

El Govern ha sigut incapaç d’abordar la reforma del model que havia compromès en el seu programa electoral i que forma part dels compromiso­s del Pla de Recuperaci­ó i Resiliènci­a. Tan sols va arribar a presentar el desembre del 2021 una proposta per modificar el criteri de població ajustada –que determina el repartimen­t de la majoria dels recursos del sistema– que només va servir per evidenciar la dificultat d’aconseguir consensos i la conveniènc­ia de tornar a deixar per a la següent legislatur­a la reforma del sistema. I això és en l’únic que semblen estar d’acord Sánchez i Feijóo. És insòlit que en unes eleccions no es parli dels recursos necessaris per fer política, però això està passant.

Una regulació que impedeix informar el consumidor ha alentit l’invent a Espanya El país té nou milions de fumadors i només 300.000 usuaris de tabac escalfat

 ?? Sebastien Nogier / Efe ?? Una dona utilitza un cigarret electrònic.
Sebastien Nogier / Efe Una dona utilitza un cigarret electrònic.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain