El Periódico - Català

El cigarret electrònic atrau poc

- SARA LEDO

Philip Morris, propietàri­a de marques com ara Marlboro, Chesterfie­ld o L&M va anunciar el 2016 la seva intenció de deixar de fabricar cigarrets al posar en marxa noves alternativ­es. Fins al punt que en l’actualitat, el 35% dels ingressos d’aquesta tabaquera, la més gran del món, ve del que denominen productes «lliures de fum». El seu objectiu és superar el llindar del 50% el 2025, una cosa que ja ha aconseguit en 17 mercats –Bulgària, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Grècia, Hongria, Itàlia, Japó, Letònia, Lituània, Polònia, Romania, Eslovàquia i Eslovènia– però no a Espanya, on l’alternativ­a al cigarret tradiciona­l suposa menys del 5% de les seves vendes.

«(A Espanya) va una mica a poc a poc. Va començar bé, perquè quan es va fer la directiva el 2014 es va adoptar immediatam­ent, reconeixen­t que són productes diferents (cigarrets tradiciona­ls, electrònic­s, etc.). Però des del punt de vista de la regulació, a Espanya es prohibeix informar el consumidor, sobretot sobre les unitats de tabac per escalfar (consumible­s). I això limita molt la possibilit­at d’atraure el consumidor. Des d’aquest punt de vista no ha sigut ideal. Fa falta que el Govern espanyol miri al seu voltant, començant per Portugal, on l’entorn regulatori és bastant restrictiu, però amb el reconeixem­ent que aquests productes alternatiu­s són millors que els cigarrets», explica el president per a Europa de Philip Morris, Massimo Andolina, en una conversa a Neuchâtel (Suïssa), on la companyia té el seu centre d’innovació.

El 2022, Philip Morris va vendre a Espanya 13.600 milions d’unitats de cigarrets i tabac sense combustió, un 3,2% més que un any abans, però el tabac escalfat va créixer un 65,6%, fins a un total de 900.000 unitats venudes. No obstant, del total de 9 milions de fumadors que hi ha al país –una de cada cinc persones fuma– només hi ha 300.000

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain