El Periódico - Català

El virus de l’odi

- Carles Francino

Teresa López Cerdán és una actriu que triomfa al teatre amb Gordas. Milers d’espectador­s ja han vist aquesta comèdia, construïda sobre elements que ens poden alegrar o amargar les vides: l’amor, l’amistat, la fama, la religió... i l’aspecte físic. A Teresa això últim li ha alegrat –i de quina manera– la seva carrera profession­al, però li està amargant la vida. No és el primer cop que ha de lidiar amb la grassofòbi­a, però l’assetjamen­t dels últims dos mesos ha estat a punt d’enfonsar-la. De fet, li falla la veu en alguns moments durant el vídeo que va penjar a Instagram per compartir la tirallonga d’insults que li han plogut. Des de «tros de mongola que fa venir ganes d’estamparla» fins a «t’hauria d’agafar un infart».

Tot arrenca, encara que els talibans de l’odi tampoc necessiten excuses, amb un comentari de Teresa sobre Ibai Llanos, a qui admira i respecta, però que algú va manipular per donar a entendre que ella animava la gent a engreixar-se. A partir d’allà, el diluvi. I no està sola. Anabel Montes és una exnedadora que fa set anys que solca el Mediterran­i perquè no continuï engolint migrants que fugen de la misèria o de la guerra. Primer va estar a Open Arms, després a Metges sense Fronteres; i aquesta setmana ha decidit que ho deixa, que ja no pot més. Però el detonant, el que ha esgotat el seu dipòsit de resiliènci­a, també han sigut els missatges a les xarxes. A més de l’habitual «puta», el vidriol que circula per les venes d’alguns es concreta en perles com: «Tant de bo s’enfonsi el vaixell i t’ofeguis amb ell» i «tant de bo et violin a bord les persones a qui has rescatat».

M’he esforçat, però no aconseguei­xo entendre on nia el virus que converteix alguns éssers humans en autèntique­s bèsties. Sé com es diu: odi. I també ensumo els que el difonen. La bona notícia és que molts n’estem vacunats. Per això la Teresa i l’Anabel han rebut també onades d’afecte. Una segueix a l’escenari; l’altra, tant de bo, torni algun dia al mar. Mentrestan­t, els que les insulten seguiran retratant-se com el que són. Prefereixo no posar-ho per escrit.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain