El Periódico - Català

Les claus de Palestina

El poble palestí segueix recordant la Nakba 75 anys després

-

rebel·lar contra l’injust pla de l’ONU (tutelada per les potències) del 1947 per dividir Palestina en dues parts (56% del territori per a 300.000 jueus nouvinguts i 44% per al milió dels autòctons palestins). Els jueus, unilateral­ment, van declarar la fundació de l’Estat d’Israel, que va ser immediatam­ent reconegut per les grans potències, sobretot, les europees, que en van ser les autèntique­s beneficiad­es. Així, van aconseguir un doble i pervers objectiu: desfer-se dels jueus d’Europa i crear un Estat al Pròxim Orient que servís com a portaavion­s terrestre aquestes resolucion­s conformes amb el dret internacio­nal per posar fi a l’expansioni­sme sionista a Palestina, va transforma­r maliciosam­ent un problema polític –un poble expulsat de la seva terra per la força– en un problema humanitari, un poble que busca refugi i menjar.

Les potències i Hollywood van defensar i van propagar els entabanado­rs relats sionistes: van qualificar Palestina, poblada i nítidament agrícola, de «territori erm i buit» que ells el van convertir en verger. Van dir «independèn­cia» a la seva invasió de Palestina. Van presentar Israel com un Estat «socialista i laic» malgrat el seu místic i anacrònic eslògan fundaciona­l «tornar a la terra promesa per Déu»; van anomenar «democràcia jueva» la neteja ètnica comesa contra els no jueus, i per no anar tan lluny, Israel, potència ocupant i nuclear, diu «dret a defensar-se» a les seves malifetes a les fronteres i als altres territoris palestins ocupats el 1967.

Malgrat els 75 anys que han passat de l’abismal desequilib­ri de forces, i del silenci i complicita­t de la comunitat internacio­nal, els palestins i palestines (sis milions de refugiats i molts altres sotmesos a l’ocupació militar), una generació després de l’altra continuen polint les claus, fins i tot dibuixant-les, com va fer la meva neta de 6 anys regalant-me un dibuix de clau estampada amb la paraula, Nakba.

■ Salah Jamal és metge i historiado­r que es tractava d’una espècie exòtica i, quan això es va confirmar, ens van dir que ells no es feien càrrec de cap animal exòtic i que teníem dues opcions: o bé quedar-nos-la com a mascota, o bé trucar a la policia local i que ells se n’encarregue­ssin.

Agraeixo enormement a la policia local la seva gestió, ja que van aconseguir un adoptant per a la tortuga. Però en cas de no haver sigut així, ¿què ens hauria tocat fer? ¿Deixar la tortuga una altra vegada a la seva sort enmig de la carretera? Encara que es tracti d’un animal exòtic s’haurien d’habilitar mitjans per part de la Generalita­t per poder gestionar aquesta mena d’abandoname­nts sense que els rescatador­s siguem els perjudicat­s d’intentar salvar un pobre animal d’una mort anunciada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain