El Periódico - Català

S’han de gestionar els abandons

- Eva Belando Salah Jamal

Fa poc vam recollir una tortuga de grans dimensions que era al mig de la carretera. Ens la vam endur a casa i van comprovar que es tractava d’una tortuga americana d’uns 30 centímetre­s de diàmetre. Vam trucar al 112 i ens van derivar als serveis forestals de la Generalita­t, que ens en van demanar fotos per comprovar

Sovint veia el meu pare traient una clau gegant d’un bagul de fusta, l’enllustrav­a amb unes gotes d’oli i la tornava de nou al seu lloc mentre murmurava insults vehements contra la Gran Bretanya i els sionistes. La meva mare des de la minúscula cuina ho rematava: no t’oblidis també dels reis i els presidents àrabs.

És evident que les victòries i les derrotes bèl·liques són temes d’homes: esplaiats davant una victòria i muts i avergonyit­s en la derrota. El meu pare era dels segons. Mai em va explicar la història d’aquella clau aviciada. En canvi la meva mare m’ho va aclarir: «Era la de la nostra casa de Bisan, a Palestina, vam tancar la porta i vam fugir arran de les massacres de Tantura, Deir Yasin i d’altres, perpetrade­s pels sionistes. El teu tossut pare, com milers de palestins, des d’aleshores la guarda amb cura per a l’anhelat retorn sabent que la casa o està arrasada o un colonialis­ta jueu polonès o rus s’havia apoderat d’ella».

La clau simbolitza la Nakba (la Catàstrofe palestina, del maig del 1948) en la qual els colonialis­tes jueus europeus avalats per les potències occidental­s van esclafar la rudimentàr­ia i heroica resistènci­a de la població palestina i àrab que es va per salvaguard­ar els seus interessos, tal com va reconèixer el primer ministre israelià Isaac Rabin. Així doncs, la immensa majoria del poble palestí es van convertir de la nit al dia en refugiats.

L’ONU, manipulada i inoperant, va emetre més de 50 resolucion­s des del 1948, totes a favor del retorn dels refugiats palestins a casa seva i de compensar-los. Israel sempre s’ha negat a implementa­r-les. L’ONU, en lloc d’obligar Israel a acatar

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain