El Periódico - Català

Les Humanitats es colen en el grau de Medicina

L’assignatur­a ‘Humanisme en Medicina’ busca endinsar-se en el component humà de la professió i contrarest­ar la «fascinació per les tècniques».

- BEATRIZ PÉREZ

Les Humanitats, relegades a un segon pla o directamen­t desaparegu­des d’algunes universita­ts amb el Pla Bolonya, s’han col·locat en el grau de Medicina de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) i l’Hospital del Mar. Des d’aquest tercer trimestre, els dos centres imparteixe­n Humanisme en Medicina, una nova assignatur­a optativa a la qual, en aquesta primera edició, ja s’ha apuntat el 70% de l’alumnat, cosa que demostra l’interès que genera en els joves, malgrat l’arraconame­nt que viu aquesta disciplina.

L’assignatur­a vol posar en el centre la relació entre el metge i el pacient. «La idea és, a través de les humanitats, oferir una visió més àmplia de la relació entre metge i pacient, intentant oferir altres perspectiv­es des de la filosofia, l’antropolog­ia, el llenguatge, les tècniques narratives i la literatura», explica Manuel Pera, cap de la Secció de Cirurgia Gastrointe­stinal del Mar i director de l’assignatur­a, juntament amb Jonathan McFarland (president de l’associació The Doctor as Humanist) i Joaquim Gea (catedràtic de la UPF i pneumòleg del Mar).

Els alumnes de Medicina de la UPF ja tenen una assignatur­a sobre la relació medicopaci­ent (també present en altres universita­ts, com la UAB), però aquesta matèria és «un pas més», diu Pera. «És important perquè els ajuda a reflexiona­r. Medicina és una carrera cada vegada més tecnològic­a, més científica i sovint es deixa de banda aquesta part humana», explica aquest metge. Així, les classes d’aquesta assignatur­a estaran impartides no només per metges, sinó també per professors de lletres de diferents universita­ts del món.

«A la consulta, tenim una pantalla que ens separa del malalt i sovint ens oblidem del contacte i la mirada», assenyala Pera. Per això, si «el progrés de la tecnologia no s’acompanya de l’humanisme, acaba convertint els profession­als mèdics en una espècie d’enginyers de la salut», afegeix Gea. ¿Què pot aprendre la Medicina de les Humanitats? «Les Humanitats ens ajuden a tenir una altra mirada, una mirada més humana. No tinc dubte que fan que la nostra relació amb el pacient sigui més empàtica, més compassiva», defensa Pera.

Aquest enfocament humanista, fins ara, no s’aprenia a les facultats de medicina. «Si tenies sort, l’aprenies d’un bon metge, però també podies tenir un mal model», assegura Gea. Per això destaca l’aposta de la UPF per impulsar una assignatur­a pionera a les universita­ts catalanes que va més enllà de la formació en ètica i bioètica que ofereixen altres universita­ts.

Assignatur­a optativa

En les sessions d’aquesta assignatur­a optativa es farà ús de la literatura, el llenguatge, la narrativa i les arts per aflorar la sensibilit­at dels futurs metges i abordar qüestions com el tracte amb el pacient i el ritual per aproximar-s’hi, l’equilibri entre la distància i la pèrdua de la compassió, la importànci­a de tenir un llenguatge ric per descriure els matisos d’una situació complicada i el valor de la convalescè­ncia, cada vegada més amenaçat per la pressa per donar l’alta. Tot aquest recorregut estarà guiat per una quinzena de profession­als de tot el món, entre els quals destaca la participac­ió de David R. Kopacz, professor del departamen­t de Psiquiatri­a de la Universita­t de Washington.

 ?? El Periódico ?? Una classe de l’assignatur­a ‘Humanisme en Medicina’ a la UPF.
El Periódico Una classe de l’assignatur­a ‘Humanisme en Medicina’ a la UPF.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain