El Periódico - Català

La lenta mort del bidet

De ser peça indispensa­ble al lavabo, el bidet comença a desaparèix­er. Però té substitut: una petita dutxa auxiliar o l’anomenada aixeta àrab. El canvi obeeix a una qüestió d’espai.

- ROBERTO BÉCARES

Inventat al Versalles de Lluís XV, expliquen que el mateix Napoleó el considerav­a tan efectiu per tractarse les coïssors després de cavalcar que el va deixar en herència al seu fill. El nom, provinent del francès bidet, feia precisamen­t referència a un tipus de cavall petit semblant a un poni, avui extint, que era utilitzat per la noblesa de la França del segle XVIII; tot i que hi ha qui apunta que l’etimologia ve a incardinar­se en la posició amb què s’utilitza, com si es cavalqués.

Sigui com sigui, l’ús per garantir la higiene de les parts més íntimes es va generalitz­ar per tot Europa, sobretot al sud, i va fer el salt posteriorm­ent a Sud-amèrica, on la seva presència als lavabos de molts països, i a mig món, sobretot a l’Àsia, és bastant comuna. Fins i tot va arribar a conquistar (tímidament) els EUA després que els seus soldats els descobriss­in als bordells de països aliats en la Segona Guerra Mundial.

L’èxit d’aquest element del lavabo, que era utilitzat en el seu origen principalm­ent per a la higiene de les dones, va ser tan gran que, quan el 2018 l’Ajuntament de Buenos Aires va decretar que els bidets deixessin de ser obligatori­s als pisos de nova construcci­ó, es va generar una enorme polèmica a la ciutat. «El bidet, artefacte que els argentins enarborem com a altar sagrat de la higiene, el més semblant a un spa que hi ha en la majoria de les cases de la pàtria, obra cabdal de les aigües corrents que serveix tant per rentar-se els peus com per fer-se un bany de seient o el que tots sabem, ¿serà ben aviat un luxe inaccessib­le?», escrivia l’escriptor José Montero a La Nación.

Ja fins i tot abans que deixés de ser obligatori a Buenos Aires, a Espanya

feia temps que la seva presència a les cases descendia. «Les vendes cauen any rere any, i és una cosa que es pot deure a múltiples factors», comenta Carlos Bañuls, responsabl­e de projectes d’Ideal Standard, un dels proveïdors de productes de bany més grans a Espanya. «No és una peça que estigui deixant de ser utilitzada –afegeixen des de Roca, la principal marca al sector–, però sí que és cert que hi ha una forta tendència a una gestió més eficient de l’espai».

De la banyera a la dutxa

Segons els càlculs de la reputada marca catalana, el 60% dels lavabos continuen tenint bidet, però les promotores immobiliàr­ies cada vegada en prescindei­xen més. «En les promocions noves estan retirant el bidet d’un dels lavabos», aprecia Bañuls, que apunta, tot i així, que passa «una cosa semblant» amb la banyera, cada vegada més substituïd­a per la dutxa. «Cal guanyar espai», assenyala.

Una de les alternativ­es que s’estan donant per suplir la falta de bidet és l’aixeta extensible a prop de la dutxa –coneguda per diferents noms, com ara dutxa auxiliar o aixeta àrab. Consisteix en un mànec de dutxa amb el regulador d’aigua calenta i freda ancorat a la paret.

 ?? El Periódico ?? Un bidet, en un bany de disseny.
El Periódico Un bidet, en un bany de disseny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain