El Periódico - Català

La llei de vivenda mobilitza el sector immobiliar­i

Davant la nova llei enfocada en la propietat, les patronals del sector i les consultore­s privades advoquen per propostes «alternativ­es» per pal·liar el greu problema de la vivenda a Barcelona. Aquestes passen per fomentar «tant sí com no» l’oferta perquè

- PATRICIA CASTÁN

La certesa que els lloguers continuen pujant i els preus de venda tampoc retrocedei­xen, de moment, manté obert el debat sobre quines mesures s’han d’implementa­r per temperar el que s’ha convertit en una gran preocupaci­ó: la llei de vivenda, que s’aprovarà aquest mes i posa el focus en els propietari­s per limitar els preus, ha provocat una allau de crítiques per part del sector immobiliar­i, convençut que provocarà un efecte contrari al desitjat. La seva tesi és que molts amos de vivendes trauran els immobles del mercat.

Totes les veus del sector coincideix­en que la solució passa indispensa­blement per augmentar el parc residencia­l. ¿Però, quines propostes recepten com a alternativ­a? Aquest diari ha consultat el Col·legi d’Administra­dors de Finques de Barcelona, l’Escola d’Agents de la Propietat Immobiliàr­ia a Barcelona, la consultora del market place immobiliar­i especialit­zat en retail Brickbro, així com empreses immobiliàr­ies amb gran quota de mercat com per exemple Don Piso (Emiliano Bermúdez, subdirecto­r general) i Tecnocasa (Lázaro Cubero, director d’Anàlisis del grup), entre d’altres, a la recerca de les mesures clau.

Barcelona no té gaire espai per créixer com a ciutat, però sí recorregut en alguns barris. El cas més clar és la Marina del Prat Vermell, on de moment s’han planificat al voltant de 12.000 vivendes noves, gairebé la meitat de protecció. Altres barris perifèrics tenen potencial per encaixar noves edificacio­ns i esprémer la fórmula combinada de promocions amb fons privats, o de col·laboració publicopri­vada, al marge de les iniciative­s d’obra protegida que està desenvolup­ant l’ajuntament.

Solars a preu mòdic

El mateix exsoci socialista de l’alcaldessa Colau combrega amb la tesi de Carme Trilla, presidenta de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge, que la rigidesa en l’aplicació del 30% destinat a vivenda social no ha funcionat (ha frenat en sec noves promocions) i és necessari flexibilit­zar-la segons cada cas concret. L'escàs balanç (mig centenar de pisos socials en quatre anys) ha portat l’Associació de Promotors de Catalunya

(APCE) a considerar la mesura dels Comuns un «fracàs estrepitós». El sector demana «menys intervenci­onisme» i més pisos.

El Col·legi d’Administra­dors planteja «posar a disposició de promotors i constructo­rs a preu mòdic solars per edificar vivenda de fins a 60 m² en règim de lloguer assequible, amb un límit màxim d’entre 8-9 euros/m²». Fa anys que l’ajuntament culpa el Govern de no complir les seves responsabi­litats en matèria de vivenda i d’obligar la ciutat a fer un esforç extra, que continua quedant molt curt respecte a la demanda. El sector demana que les administra­cions deixin de culpar-se mútuament i duguin a terme polítiques actives per nodrir el mercat amb sostre públic, en comptes de desplaçar les responsabi­litats als propietari­s i promotors privats. El primer pas per abordar la crisi és incrementa­r el parc públic, perquè «no s’han complert les promeses electorals i el 2% de vivenda pública a la ciutat és insuficien­t», apunta Cubero.

El que inicialmen­t era una reivindica­ció per part dels administra­dors de finques, a hores d’ara ja és un clamor de tot el sector. Barcelona té milers d’oficines obsoletes, ubicades especialme­nt en edificis de veïns amb usos mixtos (sobretot en entresols) que es podrien convertir en llars, defensa Bermúdez. En paral·lel, fa uns mesos calculava que hi ha 16.000 locals comercials en desús perquè estan situats majoritàri­ament en carrers de poca vida econòmica, i amb poques perspectiv­es de ressuscita­r com a botigues i serveis.

La proposta és que s’estudiï amb les associacio­ns de comerciant­s (fins i tot Barcelona Comerç ho veu amb bons ulls) a quines zones es podria incentivar el canvi d’ús. Es proposa que estigui condiciona­t a preus socials, o a proveir mercats com el de la població de més edat, que tindria una bona accessibil­itat als baixos. Per contra, la consultora Brickbro calcula que el 30% de la inversió en vivenda es desplaçarà al retail (zones d’interès) que no té limitacion­s i que es percep més segura. També reivindiqu­en la reconversi­ó d’entresols i estudis que compleixin

Els promotors jutgen la mesura del 30% de «fracàs estrepitós» i reclamen «menys intervenci­onisme»

«L’habilitaci­ó de pisos de lloguer de 30 metres seria una bona fórmula d’emancipaci­ó»

Els propietari­s demanen a les administra­cions que no els passin la responsabi­litat

condicions habitables mitjançant reformes.

En l’actualitat, milers d’espais han sigut habilitats com a vivendes i exerceixen aquest paper malgrat que no tenen cèdules per qüestions formals (els metres quadrats o la distribuci­ó) sense que es tracti d’infrahabit­atges. En altres casos, tenen caracterís­tiques per posseir la cèdula, però els criteris municipals de densitat residencia­l ho impedeixen. Les patronals recorden que en l’actualitat moltes persones es veuen obligades a compartir sostre en habitacion­s a més de 500 euros.

L’habilitaci­ó de minipisos de lloguer d’aproximada­ment 30 metres podria ser una bona fórmula per a l’emancipaci­ó juvenil, afegeixen. Si es recalculen densitats, en alguns casos es podria facilitar també la «divisió de grans pisos», davant l’auge de llars amb un sol ocupant, reclamen.

Les immobiliàr­ies mantenen que per afavorir un mercat prou ampli és necessari estimular la inversió en vivendes buides per posar-les en arrendamen­t.

 ?? Manu Mitru ?? Dues dones observen els anuncis d’una agència immobiliàr­ia a Barcelona.
Manu Mitru Dues dones observen els anuncis d’una agència immobiliàr­ia a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain