El Periódico - Català

Va arriscar més i ho va pagar

- Jordi Bianciotto

Blanca Paloma no va complir els objectius a Liverpool, ja no guanyar sinó anotar-se una posició final notable (dins del Top 10, almenys), però tot i que el seu 17è lloc (de 26 participan­ts) sigui molt pobre, no podem col·locar-lo en el pilot dels daltabaixo­s de TVE en l’infaust (i desorienta­t) cicle 2005-21, ni emparentar-lo amb el fiasco de la barca de Remedios Amaya, aquell zero points de 1983. Que, dels 100 vots obtinguts, 95 correspong­uessin als jurats (i només cinc al demolidor escrutini popular) ens parla d’un reconeixem­ent a la seva audàcia artística i la seva pulsió avantguard­ista, tot i que la cançó, Eaea, acabés quedant curta de punch per al gran públic.

La llavor flamenca

Era una peça difícil per als cànons eurovisius i ho sabíem, o podíem entreveure-ho. Es va apostar per una cançó que sintonitza amb les tendències innovadore­s entorn del flamenc i la cançó popular, en aquest territori en el qual s’han mogut en els últims anys des d’una Rosalía fins a Rocío Márquez, María José Llergo o Maria Arnal. La il·licitana va brodar la seva actuació, cantant amb exquisitat i acompanyan­t-se d’una poètica posada en escena, si bé el tema, amb la seva barreja de boires electròniq­ues i aquesta tornada en tràngol sostingut pels palmells, i el seu punt de cridòria tel·lúrica, potser va resultar excessivam­ent fosc o estrident per a les audiències.

Així que, tot i que el balanç numèric sigui decebedor, la sensació no és tant de fiasco sense pal·liatius (com el seu dia amb Blas Cantó, Edurne, Soraya i alguns més que van quedar pitjor fins i tot, del lloc 21è cap avall), sinó més aviat d’haver assumit un risc excessiu o de no haver afinat prou. Eurovisió no és una bombolla desconnect­ada del món, i tot i que es regeix segons les seves pròpies lleis, l’auge a escala global del folk i els sons d’arrel en la cultura pop també li arriba. Pensar que enviar a Eurovisió un tema amb ascendent flamenc és un passaport a la debacle sona més aviat a tic del passat. És possible que només es tracti de trobar la cançó adequada. Que no és poca cosa. Ja conegut el resultat, Blanca Paloma parlava a TVE de la seva actuació com «una llavor».

Al revers de l’actuació espanyola hi ha la victòria de Loreen sota la bandera sueca: una cançó, Tattoo, amb gust de plat reescalfat, previsible i inferior a aquell Euphoria que, el 2012, es va elevar com el gran clàssic eurovisiu del segle XXI (i que ha donat fins i tot títol a un popular talent show de TV-3 una dècada després). Així són les coses.

Posats a buscar el gran damnificat de la nit, pensem en el paperot del país i la ciutat amfitrions: després de treure pit, amenitzant la gala amb cançons d’orgulls autòctons, Eurythmics i Blur, i de jugar amb el subtext de Liverpool com a bressol dels Beatles, el país propulsor del pop i creador de la llengua utilitzada per 17 dels 21 participan­ts va acabar quedant en penúltima posició. De vegades és dur ser pioner, i Eurovisió és una maleïda ruleta russa.

■ uan el 2004 el director grec Teodor Currentzis va fundar la seva orquestra MusicAeter­na no sospitava que es convertiri­a en un conjunt gairebé de culte per ser l’instrument perquè aquest músic –un filòsof musical– pogués donar curs a la seva visió del fet artístic. Amb instrument­s d’època i seu a Perm (Rússia), el 2019 es va traslladar a Sant Petersburg amb el patrocini d’un banc. Tant aquest benefactor com alguns representa­nts d’altres entitats públiques i privades del Consell d’Administra­ció de MusicAeter­na han sigut sancionade­s per la UE a causa de la guerra d’Ucraïna, però això no ha sigut cap impediment perquè actuï –incloent-hi quatre espanyols, entre ells Joaquín Arrabal de la Simfònica del Liceu– en una gira per Espanya que l’està portant per Saragossa, Barcelona i Madrid. És el primer conjunt simfònic del país de Putin que ho aconseguei­x des que va esclatar la invasió perquè el programa proposat és un lament pacifista i vital.

A la capital catalana hi va actuar ahir en el cicle Palau 100 amb peces per tallar-se les venes de Richard Strauss i Piotr Ilitx Txaikovski, mentre que avui ho farà a L’Auditori amb la Novena de Mahler. Al Palau, Currentzis va juxtaposar les Metamorpho­sen straussian­es, concebudes per a una petita orquestra de cordes, amb la imponent Sisena simfonia, en si menor, Op. 74, Patètica,

 ?? El Periódico ?? El final del concert del director Teodor Currentzis i l’orquestra MusicAeter­na, ahir al Palau.
El Periódico El final del concert del director Teodor Currentzis i l’orquestra MusicAeter­na, ahir al Palau.
 ?? Phil Noble / Reuters ?? Blanca Paloma durant la seva arriscada actuació, dissabte.
Phil Noble / Reuters Blanca Paloma durant la seva arriscada actuació, dissabte.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain