El Periódico - Català

José Manuel Baltar

- PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ D’OURENSE

Se suposa que els Baltar represente­n una anomalia. Així els expliquen fins i tot des del mateix Partit Popular de Galícia, però aquesta distància traspua falsedat. Perquè sense el ferri control polític i electoral de la província d’Ourense, les repetides majories absolutes de Manuel Fraga Iribarne i Alberto Núñez Feijóo haurien sigut impossible­s. Pot ser que Ourense sigui un anacronism­e polític, l’últim vestigi d’un model caciquista que als anys 80 i 90 del segle passat i en la primera dècada de l’actual va hegemonitz­ar el món rural gallec. Però els porrons també són un anacronism­e tecnològic i el país n’està ple.

El caciquisme gallec és una evidència secular que només ha retrocedit per obsolescèn­cia, és a dir, quan com a instrument de control social i, per tant, politicoel­ectoral, ha perdut la utilitat. Durant dècades per al Partit Popular de Galícia el caciquisme era una manera de respirar i Fraga Iribarne va aconseguir l’equilibri –no exempt d’ocasionals picabarall­es– entre birrets i boines, és a dir, entre empresaris i classes mitjanes i mitjanes altes d’origen urbà i comerciant­s, modestos propietari­s agrícoles i funcionari­s establerts al món rural.

Mètodes caciquiste­s

Totes les forces polítiques de l’antic regne, absolutame­nt totes, es van adaptar a mètodes caciquiste­s, tret de les marees, confluènci­es de partits, forces i grups profession­als que van posar en perill, per primera vegada, el control del PP de les ciutats de l’interior del país. Anys abans, quan el vot exterior va portar Manuel Fraga a perdre les eleccions autonòmiqu­es i van governar el PSOE i el Bloc Nacionalis­ta Gallec sota l’anodina presidènci­a d’Emilio Pérez Touriño, no va canviar absolutame­nt res. Ni tan sols van revertir la reforma reglamentà­ria al Parlament que dominava l’oposició i que va portar Xosé Manuel Beiras a clavar un cop al seu escó amb la sabata el 1993. Res de res. Potser per això van perdre les eleccions.

El que va passar amb Núñez Feijóo en la presidènci­a és una

El fill de José Luis Baltar és una versió menys aspra del seu pare, però viu en l’arrogància

relativa modernitza­ció de l’aparell polític del PP, un galleguism­e actiu però més temperat, una manera de narcotitza­r el votant a través de les subvencion­s i arraconar els brots de canvi, sempre perillosos. Núñez

Feijóo va aconseguir que el PP ho representé­s tot: el canvi i la continuïta­t, modernitat i tradició, conservado­risme i moderació. Les estructure­s dels vells cacics, José Cuiña i Francisco Cacharro, van quedar subsumides funcionalm­ent en la burocràcia del PP, inserida a la medul·la mateixa de l’administra­ció autonòmica. A tot arreu, menys a Ourense.

A Ourense hi va sobreviure José Luis Baltar, que ni tan sols va abaixar el clatell davant Fraga. Al contrari: el va pressionar i li va fer xantatge diverses vegades. En una ocasió, fins i tot, era el 1994, va amenaçar el patró de fundar un partit centrista, hereu de Centristes de Galícia,

d’on procedia, i destruir així l’hegemonia del PP. Fraga va cedir.

Baltar va governar Ourense com el príncep elector del Sacre Imperi Romà governava el Palatinat. Les denúncies polítiques i judicials només van servir per reforçar-li la fama d’invulnerab­ilitat. Quan va decidir retirar-se, el gener del 2012, ja amb 70 anys complerts, va anunciar pràcticame­nt el successor: el seu fill José Manuel Baltar, com a president del PP d’Ourense i de la Diputació Provincial. L’havia preparat acuradamen­t: llicenciat en Dret, màster, membre del comitè executiu provincial des de l’any 2000, coordinado­r de diverses campanyes electorals.

El fill era una versió polida i menys aspra, però com tot príncep de sang, viu instal·lat en l’arrogància. Per això ara, quan l’han enxampat conduint a més de 200 quilòmetre­s per hora en el cotxe oficial, es nega a acceptar un acord amb el fiscal per saldar-ho tot amb una multa de 1.800 euros. Prefereix anar a judici, per descomptat, després de les eleccions locals del dia 28. Alguns li han advertit que fins i tot podria ser inhabilita­t. El president somriu. Aquests fluixos no saben el que és un Baltar.

 ?? Lavandeira jr / Efe ?? El president de la Diputació d’Ourense, José Manuel Baltar, en una imatge del 2013.
Lavandeira jr / Efe El president de la Diputació d’Ourense, José Manuel Baltar, en una imatge del 2013.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain