El Periódico - Català

«Construir el tramvia afecta més el canvi climàtic que els cotxes»

- FIDEL MASREAL

«Limitar el preu del lloguer farà que no es construeix­in pisos i dispararà els preus»

El candidat de Junts (Barcelona, 1946) s’enfronta a l’últim repte de la seva carrera: tornar a ser alcalde. El dirigent postconver­gent deixa en l’aire concrecion­s programàti­ques per centrar-se en la crítica a Colau. Tot això en el seu estil, al marge del que digui el partit, cosa que inclou pactar amb el PSC. —La seguretat és la principal preocupaci­ó dels veïns de Barcelona. «Un dels aspectes més importants vinculats amb la seguretat és la prevenció», afirma en el seu programa. ¿En què consisteix aquest model preventiu?

— Quan vaig entrar al govern el 2011 hi havia un 18% de gent que opinava que era el principal problema, quan ens en vam anar era el 3,5% i actualment és gairebé el 25%. La situació ha empitjorat molt. No tant la seguretat, no tant el nombre de delictes, sinó la percepció de la gent, que passa perquè l’alcaldessa no lidera. La connexió de Mossos amb la Guàrdia Urbana ha disminuït. Aquest és el problema gran, que no hi ha comandamen­t.

—Proposa reformar les ordenances i el règim de sancions. ¿En quin sentit?

— Que les sancions que es posin es puguin cobrar. No té sentit posar sancions molt altes i que no les cobrin.

— La segona preocupaci­ó és la neteja. S’han invertit 293 milions, semblen molts diners.

— El contracte de neteja és molt elevat. N’han posat 70 més, però el problema no és posar molts milions, sinó per a què. El problema de la senyora Colau és que nega que la ciutat estigui bruta.

— En matèria de vivenda parla de la necessitat de «mecanismes» per incorporar pisos a preu assequible. ¿Quins mecanismes serien?

— Construir. Fer un acord amb totes les forces polítiques d’un pla de vivendes i aplicar-lo durant 30 anys. Construir pisos propietat de l’administra­ció pública de lloguer a bon preu, en col·laboració estreta amb els promotors.

— I també suggereix mesures per a persones treballado­res per accedir a una vivenda assequible.

— El que hem d’aconseguir per a un accés generalitz­at a la vivenda és que la gent cobri més. La gent no pot pagar perquè els salaris són baixos.

— ¿És més partidari d’incentivar pujades de salaris que de regular el preu del lloguer?

— Regular el preu del lloguer crec que no funcionarà. ¿A la senyora Colau, li ha funcionat tot el que fa? Des del 2011 al 2015, el preu a Barcelona va baixar un 8%. Del 2015 fins avui ha pujat un 50%, i en llocs insòlits, com el Raval.

— De fet les posicions favorables a regular el lloguer es basen just en això: el mercat ha pujat, regulem-lo.

— L’única solució de veritat és que construeix­is vivenda de lloguer a un preu assequible.

— ¿Sap vostè que ha inaugurat el concepte de ‘tresmileur­ista’, amb el que va dir que les persones amb sous de 3.000 euros no arriben a final de mes?

— S’ha tret de context aquesta afirmació. La realitat que tenim a Barcelona i Catalunya és que hi ha gent que es guanya molt bé la vida i gent d’una classe mitjana o mitjana alta a qui se’ls ha duplicat la hipoteca, paguen el doble de gas, més electricit­at i es troben amb dificultat­s econòmique­s. Uns perquè baixen de nivell social, d’altres perquè es veuen en la pobresa.

— ¿Quina proposta té per resoldre les desigualta­ts?

— T’has de reunir amb empresaris i sindicats i buscar un sou més elevat a la ciutat.

— ¿Es pot implantar, legalment?

— Com a mínim que sigui aconsellab­le fer-ho.

— El turisme és una altra gran preocupaci­ó. I es parla de regular, per exemple, l’arribada de creuers.

— Només ens interessen els que són punt d’arribada i sortida. No ens interessen els que venen unes hores.

— Sobre la mobilitat proposa fer una auditoria a les superilles. ¿Significa que es pot decidir no fer-ne més o desfer-ne algunes?

— La mobilitat és un servei als ciutadans i s’ha convertit en un problema. S’hauran de revisar les coses esbojarrad­es, per exemple, el carril bici de la Via Augusta.

— Vostè acusa l’alcaldessa d’anar contra el cotxe. ¿Vostè els vol reduir?

— Vull que siguin elèctrics.

— Però mentrestan­t, ¿quina és la seva proposta sobre el cotxe privat de combustió?

— Mentrestan­t, el senyor que va amb cotxe privat normalment no va per luxe, sinó per necessitat. El primer que ha de fer l’ajuntament és entendre-ho. I promoure el transport públic, però a la gent que va amb cotxe li hem de prestar un servei i no fer-li la vida impossible.

— També va generar polèmica la seva frase que els cotxes no tenen a veure amb el canvi climàtic...

—És veritat que els cotxes no elèctrics contaminen, però no és veritat que siguin la principal causa del canvi climàtic.

— Però hi contribuei­xen...

— Fer el tramvia afecta més el canvi climàtic que el cotxe.

— ¿Ah sí?

— Creure que l’activitat constructi­va no afecta el canvi climàtic...

— Parlant de tramvia. Vostè hi està en contra, però en el passat va proposar una unió del Fòrum fins al Morrot. ¿Ha canviat d’opinió?

— No he canviat d’opinió, ha canviat la situació de la mobilitat en el món. Per unir ciutats com Reus i Tarragona, sí que crec en el tramvia. El problema és tenir espai. Això que al seu dia era de progrés per l’aposta per l’elèctric, avui el progrés són els busos elèctrics.

— Sobre pactes. ¿Si empata a regidors amb el socialista Jaume Collboni repartiria l’alcaldia durant dos anys per a cada un?

— No. Primer: jo crec que guanyaré. Segon: qualsevol pacte que faci serà en benefici de Barcelona. El senyor Collboni no passava per aquí, és el responsabl­e del que passa. El primer és saber què pensa fer. ■

 ?? Zowy Voeten ?? Xavier Trias, abans de l’entrevista, ahir als jardins del doctor Samuel Hahnemann, a Barcelona.
Zowy Voeten Xavier Trias, abans de l’entrevista, ahir als jardins del doctor Samuel Hahnemann, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain