El Periódico - Català

Albiol busca aconseguir la majoria absoluta

EL PERIÓDICO radiografi­a en aquesta sèrie les cares visibles de les candidatur­es per als comicis del 28 de maig que actualment compten amb representa­ció als ajuntament­s de les principals urbs de la regió metropolit­ana de Barcelona.

- GERARDO SANTOS

Badalona és una de les grans ciutats catalanes que es juguen el seu futur en les eleccions municipals del 28 de maig. El govern municipal l’encapçala l’alcalde socialista Rubén Guijarro, en coalició amb ERC, els Comuns i Junts. El ple actual (27 regidors) té representa­nts de cinc partits: PP (11), PSC (6), Guanyem (4), ERC (3), Comuns (2) i Junts (1).

XAVIER GARCÍA ALBIOL.

Llicenciat en Dret, és el líder de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona. Va ser alcalde en dos períodes: 2011-2015 i 2020-2021. President del PP de Badalona des de 1990 i regidor des del 1991, són les novenes eleccions municipals a què es presenta. Albiol encara la campanya electoral amb una motxilla pesant, la seva imputació en el cas Antenas. La fiscalia demana dos anys i 10 mesos de presó, 10 anys d’inhabilita­ció i multa de 9.500 euros per un presumpte delicte continuat de prevaricac­ió. Malgrat aquesta tatxa, el PP li ha mantingut la militància. A l’espera de data per al judici, la meta d’Albiol aquestes eleccions és clara: aconseguir (per primera vegada) la majoria absoluta, una condició indispensa­ble per accedir a la que seria la seva tercera alcaldia. Per desacredit­ar l’acció de govern, jugarà dues cartes: la insegureta­t i les okupacions, d’una banda, i la falta de mantenimen­t dels serveis municipals.

RUBÉN GUIJARRO.

Professor de Màster en Gestió de la Comunicaci­ó Política i Electoral i estudiant de Criminolog­ia, és l’actual alcalde de Badalona. Es presenta per primera vegada com a candidat (en les anteriors eleccions, les de l’any 2019, va ser el número 3 en les llistes socialiste­s). Després d’un any i mig de gestió al capdavant del consistori, el principal objectiu de Guijarro és revalidar l’alcaldia. Per ferho, centra la campanya en la força de la marca PSC i en la promesa d’estabilita­t institucio­nal si continua al capdavant del govern municipal. L’alcalde destaca en els seus discursos, com a punts positius de la seva gestió de govern, la realitzaci­ó de la final de la Copa del Rei de bàsquet, l’acord amb Adif per a la construcci­ó del viaducte sobre les vies del tren que permet avançar les obres del canal del Gorg o la creació de la unitat Domus de la Guàrdia Urbana per combatre les ocupacions a la ciutat.

DOLORS SABATER (GUANYEM).

Docent especialit­zada en educació especial i cultural, és diputada al Parlament per la CUPUn nou Cicle per Guanyar. Va ser l’alcaldessa de la ciutat entre el 2015 i el 2018 per Guanyem (la seva actual formació, que ara és essencialm­ent la CUP però que en aquell moment s’integrava a Podem), en una coalició juntament amb ERC i ICV-EUiA, i amb el suport del PSC per a la investidur­a. No obstant, després de participar activament en el referèndum de l’1-O, una moció de censura dels partits constituci­onalistes li va arrabassar la vara de comandamen­t. L’anunci de la tornada a la política municipal de Sabater, l’octubre del 2022, va revolucion­ar la política local de Badalona. Des d’aleshores, la seva candidatur­a ha anunciat iniciative­s que busquen situar Guanyem com la «garantia d’un govern fort i d’esquerres». En destaquen algunes que s’inclouen en el recentment presentat decàleg per transforma­r Badalona, com per exemple la creació d’un Casal Jove, una Fàbrica de Creació per a joves o una Casa de les Dones.

ÀLEX MONTORNÈS.

Doctor en Física Atmosfèric­a, és primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Badalona. Es presenta també per primera vegada per aconseguir la vara de comandamen­t. El líder republicà s’esforça per transmetre una imatge de pragmatism­e i eficàcia, capaç d’aportar solucions a la manca d’eficiència de l’administra­ció local; d’impulsar «la Badalona que funciona», com diu el seu eslògan electoral. En aquesta línia, destaca el fitxatge de l’exregidora de Guanyem Carme Martínez, que va estar fins fa només uns mesos al capdavant de la comissió de modernitza­ció de l’ajuntament. Les seves conclusion­s van donar mostra de les deficiènci­es estructura­ls que té el consistori.

AÏDA LLAURADÓ.

Postgrau i màster en Igualtat de Gènere, és l’actual segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Badalona. Es tracta de la segona vegada que es presenta a candidata a l’alcaldia. Una alcaldia que, de fet, va ocupar, encara que només va ser durant uns dies (entre el 22 d’abril i el 12 de maig del 2020) i de manera interina, entre la dimissió del socialista Àlex Pastor i la presa de possessió d’Albiol. Des de la regidoria d’Educació, Feminismes i LGTBIQ+, l’equip de Llauradó ha licitat el servei de punts liles. Aquests serveis d’atenció a les agressions masclistes van estar actius durant la final de la Copa del Rei (per primera vegada en la competició), i també durant les Festes de Maig, que estan tenint lloc aquests dies.

DAVID TORRENTS

Mosso d’Esquadra en excedència, és el tercer tinent d’alcaldia a l’Ajuntament de Badalona i secretari d’Organitzac­ió de Junts. Sempre denuncia «la repressió i persecució que viu el país», amb referència a les condemnes als responsabl­es del procés. Torrents també ha hagut de lidiar amb algunes situacions difícils, com el reallotjam­ent dels veïns del número 22 del carrer de Granada, que continua sense produir-se. ■

Es dona per fet que Albiol serà el més votat, però els pactes poden decantar l’alcaldia

 ?? ?? Aïda Llauradó.
Aïda Llauradó.
 ?? ?? David Torrents.
David Torrents.
 ?? ?? Xavier García Albiol.
Xavier García Albiol.
 ?? ?? Rubén Guijarro.
Rubén Guijarro.
 ?? ?? Dolors Sabater.
Dolors Sabater.
 ?? ?? Àlex Montornès.
Àlex Montornès.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain