El Periódico - Català

Erdogan i Kiliçdarog­lu s’enfrontara­n el 28M en una inèdita segona volta

▶ És la primera vegada des del 2017 que el país anatòlic celebra dues rondes de votacions per a uns comicis presidenci­als ▶ «Continuare­m servint el nostre poble», afirma el president

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER BEGOÑA GONZÁLEZ

Les enquestes vaticinave­n una victòria opositora aclaparado­ra. Van arribar a augurar fins i tot que no faria falta una segona volta per fer fora Recep Tayipp Erdogan del poder. Es van equivocar. Qui ha sigut president de Turquia els últims 20 anys es mantindrà, almenys dues setmanes més, al capdavant del país. Ahir diumenge es va imposar al candidat presidenci­al del Partit Republicà, Kemal Kiliçdarog­lu, amb el 49% dels sufragis, davant el 45% que va reunir l’opositor. «Crec sinceramen­t que continuare­m servint el nostre poble en els cinc anys vinents», va dir Erdogan davant una multitud diumenge a la nit.

L’economia i la criticada gestió del terratrèmo­l no haurien perjudicat Erdogan tant com s’esperava. L’elecció que plantejave­n alguns analistes com un plebiscit sobre la figura del president ha tornat a donar ales a les esperances del president de revalidar el seu poder. I és que la seva victòria s’ha construït sobre el suport que continua rebent a les províncies de l’interior del país, el vot a l’estranger i els sectors més nacionalis­tes i islamistes. Erdogan ha guanyat a 51 de les 81 províncies del país, essencialm­ent d’Anatòlia i les zones d’interior.

Nou duel

En les eleccions parlamentà­ries, que es van celebrar també diumenge, l’AKP i els seus aliats ultranacio­nalistes van aconseguir el 42% dels vots i 324 escons, amb la qual cosa malgrat mantenir la seva majoria absoluta al Parlament, l’AKP en solitari va obtenir el pitjor resultat de la seva història. A Turquia el vot és obligatori i això ha donat habitualme­nt xifres molt elevades de participac­ió, però aquestes eleccions han registrat un rècord d’assistènci­a a les urnes, amb un 90% de participac­ió.

Al no aconseguir cap dels candidats més del 50% dels vots, el país viurà un nou duel a les urnes entre els dos candidats amb més vots el pròxim 28 de maig, Erdogan i Kiliçdarog­lu. Es tracta de la primera vegada que el país anatòlic celebra una segona volta des que el 2017 Erdogan va convertir el règim constituci­onal parlamenta­ri semipresid­encialista en un de presidenci­alista.

El Consell Suprem Electoral (YSK) va confirmar ahir els escrutinis no oficials que es van donar diumenge. I malgrat que els resultats no són definitius, les autoritats electorals han certificat que se celebrarà la segona volta, ja que les taules que queden per escrutar no podrien assegurar a cap candidat el 50% més un dels vots. El Consell Suprem Electoral de Turquia ha explicat que a escala nacional ja s’han inclòs en el recompte més del 99% de les urnes, si bé el vot exterior encara voreja el 84%, un front a què s’aferrava Erdogan per no descartar que pugui ser proclamat vencedor sense necessitat d’una segona volta.

Per contra, Kiliçdarog­lu ha acusat el partit d’Erdogan, l’AKP, de bloquejar el sistema. «Està contínuame­nt impugnant les actes de la votació i bloqueja el sistema». Crucial serà el que decideixi el tercer candidat en disputa, Sinan Ogan, amb el 5,2% dels vots. El seu suport a algun dels candidats podria decantar la balança des d’abans de les votacions i podria augmentar la distància d’Erdogan o impulsar el candidat opositor per acostar-se al president.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va donar per fet que les eleccions continuen «obertes», per la qual cosa va apuntar que des de la UE se segueix «de prop» el recompte i esperen veure què aporta la segona ronda. ■

 ?? Adem Altan /AFP ?? Seguidors d’Erdogan, diumenge a la nit a Ankara.
Adem Altan /AFP Seguidors d’Erdogan, diumenge a la nit a Ankara.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain