El Periódico - Català

Sunak promet a Zelenski enviar més armes a Ucraïna

▶ Els dos líders compareixe­n junts a Londres per confirmar el reforç militar anunciat prèviament pel Regne Unit

- LUCAS FONT

El Regne Unit reforçarà el seu compromís amb Ucraïna amb l’enviament de més armament. Aquesta va ser una de les conclusion­s de la reunió que van mantenir ahir el primer ministre britànic, Rishi Sunak, amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, a la residència de Chequers, a uns 40 quilòmetre­s de Londres. Després de la trobada, anunciada per sorpresa ahir pel mateix Zelenski, els dos líders van comparèixe­r per confirmar l’enviament de míssils defensius i de drons d’atac de llarga distància, anunciat prèviament per Londres. Sunak també es va comprometr­e a iniciar al més aviat possible la formació de pilots de caces F16, tot i que va reconèixer que caldrà més temps per concloure el procés. «No es tracta tan sols de l’enviament de caces, sinó també de l’entrenamen­t de pilots i de la logística que hi va lligat», va explicar.

El reforç del suport militar a Ucraïna, especialme­nt amb l’enviament d’avions de combat, ha sigut una de les principals prioritats de Zelenski, que també va visitar França i Alemanya aquest cap de setmana amb el mateix propòsit. «Els caces són un tema molt important per a nosaltres. No podem controlar el cel, per això volem crear aquesta coalició en relació amb l’enviament d’avions. Som optimistes, hem parlat sobre això i crec que pròximamen­t tindrem bones notícies», va explicar el líder ucraïnès després de la reunió. De moment, només Polònia i Eslovàquia s’han compromès a enviar avions de combat, però es tracta de Mig-29 de fabricació soviètica.

És la segona vegada que Zelenski visita el Regne Unit, que s’ha convertit en un dels països que més suport militar ha ofert a Ucraïna fins ara. Només el 2022, el Govern britànic va entregar 2.300 milions de lliures (uns 2.600 milions d’euros) i va col·laborar en la formació de 15.000 efectius de l’Exèrcit ucraïnès. La promesa de l’Executiu de Sunak ha sigut continuar enviant «centenars» de míssils a Ucraïna, que se sumen a l’enviament de projectils de llarg abast Storm Shadows anunciat la setmana passada per l’Executiu i que hauran d’ajudar l’Exèrcit ucraïnès a portar a terme la contraofen­siva en ciutats com

Bakhmut. A més de l’enviament d’armament i de la formació de tropes, el primer ministre britànic va insistir en la necessitat d’elaborar un pla de seguretat a llarg termini per a Ucraïna.

Ingrés a l’OTAN

A les peticions de més suport militar s’hi afegeix la voluntat de Zelenski d’entrar al més aviat possible a l’Aliança Atlàntica. «És el moment d’acabar amb la incertesa més gran pel que fa a la seguretat a Europa, això vol dir aprovar l’entrada a l’OTAN en la cimera del juliol», va assegurar en un vídeo dirigit als assistents a la Cimera per a la Democràcia, que s’està celebrant a Copenhague­n. El líder ucraïnès intentarà avançar en aquest sentit en la pròxima cimera del Consell d’Europa a Islàndia i també en la del G-7, prevista per a finals de setmana al Japó.

Més enllà de les negociacio­ns concretes, l’objectiu de Sunak era mostrar el seu compromís infrangibl­e amb Ucraïna amb aquesta trobada. «Aquest és un moment crucial per a la resistènci­a d’Ucraïna en una guerra que no van triar ni van provocar. Necessiten el suport sostingut de la comunitat internacio­nal per defensar-se dels atacs indiscrimi­nats que s’han convertit en la seva realitat des de fa un any. No els decebrem», va afirmar el primer ministre. ■

Londres s’ha convertit en un dels governs que han ofert més suport militar a Kíiv

 ?? Reuters ?? Rishi Sunak abraça Volodímir Zelenski, ahir a l’arribar a Aylesbury (Gran Bretanya).
Reuters Rishi Sunak abraça Volodímir Zelenski, ahir a l’arribar a Aylesbury (Gran Bretanya).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain