El Periódico - Català

L’entrada de migrants als EUA es frena des del final del Títol 42

▶ Les intercepci­ons es van reduir entre divendres i diumenge un 50% respecte als tres dies anteriors, amb 11.000 de diàries

- IDOYA NOAIN

Diumenge passat, quan Joe Biden va atendre breument els periodiste­s quan feia un tomb en bici a la localitat de Rehoboth Beach, a Delaware, una reportera li va preguntar com veia la situació a la frontera sud amb Mèxic. Amb una mica de sarcasme i una rialla, el president dels EUA va contestar: «Molt millor del que estaven esperant tots vostès».

El fet és que Biden tenia motius per mostrar una mica d’alleujamen­t. La bomba de rellotgeri­a política que té a les seves mans de moment no ha esclatat i per ara no s’ha produït la temuda crisi d’arribada massiva de migrants que es va anticipar que es podia produir una vegada que expirés el Títol 42, la mesura d’expulsions expedites implementa­da durant l’Administra­ció de Donald Trump amb l’excusa de la pandèmia de la covid i mantinguda pel govern del demòcrata fins a un minut abans de divendres a la mitjanit. I segons les xifres facilitade­s ahir pel Departamen­t de Seguretat Nacional (DHS per les seves sigles en anglès), les intercepci­ons de migrants s’han reduït entre divendres i diumenge pràcticame­nt un 50% respecte als tres dies anteriors, quan s’havien doblat arribant i superant les 11.000 al dia. Blas NúñezNeto, el secretari d’immigració i fronteres en el DHS, va reconèixer que «la situació a la frontera és molt fluida» i que «és massa aviat per treure’n conclusion­s», per ara hi ha sensació de satisfacci­ó en el govern amb l’efectivita­t de les mesures preparades.

Títol 8

A fi del Títol 42 no només s’ha tornat a utilitzar com a eina per a les expulsions de migrants el Títol 8, que en realitat mai es va deixar de fer servir, sinó que ha aconseguit alguns dels elements d’aquesta norma reforçats, incloent-hi el veto d’entrada als EUA per cinc anys als que creuin la frontera sense papers i siguin detinguts i l’amenaça d’anar a la presó si s’intenta aquest retorn. A més, des de divendres estan en vigor noves normes que no sense controvèrs­ia restringei­xen l’asil, com la de considerar que no qualificar­an per demanar-ho els que no ho hagin intentat obtenir en un país pel qual hagin passat abans d’arribar als EUA o forçar a fer una cita per sol·licitar-ho a través de la polèmica aplicació CBP One.

Les autoritats van destacar també que al llarg del cap de setmana hi va haver centenars de deportacio­ns a Mèxic de ciutadans que inclouen migrants provinents de Veneçuela, Cuba i Nicaragua, així com milers de repatriaci­ons a més de 10 països de migrants, incloent-hi adults que van arribar sols i famílies. Han destacat, a més, que el procés de tramitació s’ha reforçat amb l’arribada de centenars de persones que fan les primeres entreviste­s als migrants. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain