El Periódico - Català

El partit reformista Avançar guanya les eleccions a Tailàndia

- EL PERIÓDICO

ideològic, també estan recorrent a aquestes eines per donar forma a les seves consignes. Aquesta pràctica no està exempta de riscos. Els experts adverteixe­n que la fabricació d’imatges falses però creïbles pot accelerar les campanyes de desinforma­ció, tant si són amplificad­es com no de manera voluntària. Després de la invasió russa d’Ucraïna, es van detectar recreacion­s digitals que suplantave­n la identitat dels presidents Volodímir Zelenski i Vladímir Putin per difondre falsedats. Eren poc convincent­s, però l’accelerada sofisticac­ió d’aquests continguts difuminarà cada vegada més la línia que separa la realitat de la ficció.

Governs d’arreu del món ja estan experiment­ant amb una arma que pot portar la propaganda cap a nous terrenys. A la Xina, Kuwait, Veneçuela i Rússia els mitjans de comunicaci­ó estatals han creat falsos presentado­rs de notícies que, tot i ser rudimentar­is, poden servir com a mers portaveus per avançar les narratives de cada règim. El president veneçolà, Nicolás Maduro, també està utilitzant imatges d’ell generades amb IA per rejovenir la seva imatge entre el públic de TikTok.

L’any que ve més de mil milions de persones votaran en les eleccions dels Estats Units, l’Índia, la UE, el Regne Unit, Mèxic, Rússia o Indonèsia. Mentre la cita amb les urnes s’acosta, els reguladors continuen estant poc preparats per afrontar aquesta amenaça. Només Pequín i Brussel·les estan prenent mesures perquè els continguts manipulats tinguin una marca d’identifica­ció.

La irrupció de ChatGPT també apunta a un canvi en la comunicaci­ó política. Creat per OpenAI, aquest xatbot és capaç de respondre de manera convincent a tota mena de peticions gairebé en temps real.

El jove partit Avançar (Phak Kao Klai o Move Forward), amb una ambiciosa agenda de reformes, va guanyar de manera inesperada les eleccions generals celebrades diumenge a Tailàndia, segons les dades preliminar­s publicades ahir. La victòria de les forces prodemocrà­tiques suposa una contundent clatellada als partits conservado­rs vinculats a l’Exèrcit que han dominat l’última dècada política al país. Tailàndia ha rebut 13 cops militars des que va abolir la monarquia absoluta el 1932 i compta amb una estricta llei de lesa majestat que castiga amb fins a 15 anys de presó les ofenses contra la família reial.

Avançar, liderat per Pita Limjaroenr­at, va aconseguir més de 14 milions de vots i 151 escons, mentre que el Pheu Thai, que sortia com a gran favorit i lligat al poderós clan Shinawatra, ha quedat segon amb gairebé 11 milions de paperetes i 141 diputats, segons va anunciar la Comissió Electoral. El partit United Thai Nation, encapçalat pel primer ministre sortint i general colpista, Prayut Chan-ocha, queda en cinquena posició en nombre d’escons amb 36 diputats després de sumar 4,7 milions de suports.

Nova era

El partit Bhumjaitha­i, la formació que va impulsar la despenalit­zació de la marihuana, va aconseguir 71 parlamenta­ris i és l’agrupació amb més escons entre la coalició que va governar després de les passades eleccions. En quart lloc, amb 40 escons, va quedar Palang Pracharath, comandada pel ministre de Defensa interí Prawit Wonsawan. Es tracta d’una victòria inqüestion­able de les forces prodemocrà­tiques, que sumen més del 60% dels vots, davant els partits conservado­rs.

Aquestes eleccions s’han vist com una oportunita­t per consolidar la democràcia a Tailàndia i deixar enrere gairebé una dècada de poder de Prayut, que va arribar al càrrec el 2014 a través d’un cop d’estat i que el 2019 va guanyar uns comicis poc transparen­ts.

Maduro, president de Veneçuela, utilitza imatges seves generades amb IA Per ara, només la Xina i la UE han pres mesures per detectar continguts manipulats

 ?? El Periódico ?? Imatge falsa que simula un enfrontame­nt entre Donald Trump i un policia.
El Periódico Imatge falsa que simula un enfrontame­nt entre Donald Trump i un policia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain