El Periódico - Català

L’Eurocambra avala limitar els ingressos de les elèctrique­s en situacions de crisi

▶ La patronal Eurelectri­c es declara preocupada per «la institucio­nalització» de la mesura ▶ L’objectiu és alleujar l’impacte del xoc en el consumidor

- SARA LEDO

El Parlament Europeu proposa mantenir el límit als ingressos de les centrals renovables, nuclears i hidràuliqu­es de forma estructura­l, sempre que hi hagi una situació de crisi de preus de l’energia. Així es pot llegir al primer esborrany elaborat per l’Eurocambra sobre la reforma del mercat elèctric proposada per la Comissió Europea al març: «El límit als ingressos del mercat és una mesura implementa­da durant la crisi energètica que ajuda a reduir els beneficis caiguts del cel dels generadors d’energia, mentre ajuda a finançar les mesures adoptades durant una crisi de preus».

Aquesta és una de les esmenes introduïde­s pel ponent espanyol Nicolás González-Casares i el seu equip després de més de 50 reunions amb empreses com Naturgy, Endesa, Iberdrola, o l’Associació de Comerciali­tzadors d’Energia (ACIE), així com associacio­ns de clients o consumidor­s. A aquests canvis seguirà la discussió dels diferents grups polítics per a l’aprovació d’una versió definitiva de l’Eurocambra. A partir de llavors començaran les converses entre estats membres per arribar a un text final que el Govern espanyol vol impulsar durant la presidènci­a espanyola de la UE. .

L’objectiu de limitar els ingressos de les elèctrique­s és destinar el que es recapti a mesures dirigides a alleujar l’impacte del xoc en els consumidor­s. «És positiu que la CE introdueix­i mesures específiqu­es per a períodes de crisi com la possibilit­at d’introduir tarifes regulades, fins i tot amb preus per sota del cost. Però no resol com finançar-les, cosa que deixa en inferiorit­at de condicions països amb menys espai fiscal i, per tant, els seus ciutadans», diu González-Casares. En el text s’estableix un límit de 180 euros per megawatt-hora (MWh), el mateix que van acordar els Vint-i-set durant la crisi actual. Però la redacció deixa la porta oberta al fet que els estats membres estableixi­n els seus propis criteris, com ara, amb límits que van des dels 61 euros d’Itàlia o els 67 euros d’Espanya als 85 de Grècia o els 130 de Bèlgica.

Crítiques del sector

En una primera reacció per part de les elèctrique­s, el secretari general de la patronal europea (Eurelectri­c), Kristian Ruby, va afirmar que té «serioses preocupaci­ons» sobre «la institucio­nalització» d’una mesura que, segons el seu parer, «ha fragmentat el mercat intern i ha generat ingressos significat­ivament més baixos del que s’esperava». Espanya va ser el primer país a posar en marxa un límit així. El setembre del 2021, el Consell de Ministres va aprovar retallar els ingressos de nuclears, hidràuliqu­es i renovables per l’alça de preus del gas. Però les companyies elèctrique­s van forçar el Govern central per suavitzar aquesta mesura a l’eximir de la penalitzac­ió els que firmessin acords de venda d’energia per sota dels 67 euros per MWh. El resultat ha sigut que davant els 2.600 milions que preveia recaptar el Govern central en un sol un trimestre, al final hagi recaptat uns 370 milions en un any (2022).

 ?? Peter Boer / Bloomberg ?? Torres d’alta tensió a la central de Diemen (Països Baixos).
Peter Boer / Bloomberg Torres d’alta tensió a la central de Diemen (Països Baixos).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain